Oglas
· · Komentari: 0

DORUČAK KOJI SU SULTANI OBOŽAVALI: Isprbajte recept za jaja sa u smesi od jogurta

Isprobajte recept koji je bio dostojan turskih vladara

1727957286_Foto-Prinscreen-YouTube-Sulejman-Velicanstveni-Shutterstock.jpg
Foto: Prinscreen/ YouTube - Sulejman Veličanstveni, Shutterstock
Oglas

Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. veku „çılbır“ je zaista svako jutro stizao na sto otomanskim vladarima.

U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gde se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber.

Ako nemate Aleppo, poslužiće i ljuta ili slatka mlevena paprika. Kuvari širom sveta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primetiti varijacije na temu. Neki kuvari će zagrejati jogurt pre posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtevniji deo pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće „zaplesati“ po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mlevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana, navodi punkufer.hr.

Sastojci za turska jaja:

200 g grčkog jogurta

1 češanj belog luka

1 kašičica soli

2 kašičice maslaca

1 kašika maslinova ulja

1 kašičica mlevene paprike

2 jaja

1 kašika jabukovog sirćeta

Kopar

Priprema turskih jaja :

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko četiri cm i zagrejte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni beli luk. Promešajte. Kada se jogurt zagreje na telesnu temperaturu (proverite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

Zagrejte maslac i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i umešate ulje i mlevenu papriku. Ulijte sirće u vodu i pre nego što provri smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašičicom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite šupljikavom kašikom.

Topli jogurt podelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i po želji ukrasite koprom.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas