Ако их одложите на прави начин, кувана јаја се неће брзо покварити.
Кувана јаја су веома укусан, здрав и хранљив оброк пун протеина, витамина и минерала, па није чудно што се често налазе на менију када је у питању доручак, салата или предјело.
Ипак, ако се десило да сте скували много више јаја него што вам је заиста било потребно за припрему оброка, поставља се питање до када ћете их морати искористити како се не би покварила.
Прочитајте још: Колико дуго ЈАЈА смеју да стоје у ФРИЖИДЕРУ, а да се не покваре?
Кувана јаја могу бити јестива у наредних седам дана, тврде амерички научници из Управе за храну и лекове (ФДА).
Рок трајања куваних јаја највише зависи од начина одлагања у фрижидеру, стога је јако важно прочитати следећа упутства, ако желите да вам кувана јаја што дуже потрају.
фото: Пиксабеј
Кад треба ставити кувана јаја у фрижидер?
Како би кувана јаја остала свежа у наредних недељу дана, одмах по кувању и хлађењу, односно најдуже 2 сата након кувања треба их одложити у фрижидер.
Кад треба скинути љуску?
Љуску не треба уклањати док се јаје потпуно не охлади, иако то многи чине чим скувају јаје. Међутим, то је јако погрешно, јер се на тај начин смањује рок трајања куваним јајима.
Колико кувана јаја смеју бити на собној температури?
Као и за сву кувану храну, исто правило важи и за кувана јаја - ако су дуго остављена на собној температури, нису добра за јело. Кувана јаја могу издржати максимално два сата на собној температури.
Након тог времена постоји велика могућност да су се јаја покварила.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ