Oglas
· · Komentari: 0

LEKARI DALI ODGOVOR: Da li je zdravo jesti jaja svaki dan?

Da li je zdravo svako jutro doručkovati obrok od jaja? Zbog toga što ih bije glas da su puna holesterola, evo šta doktori kažu

1725179821_shutterstock_1970231350.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

17 doktora uključujući kardiologe i onkologe su složni u jednom: doručak ne sme da se preskače. Oni tvrde da je najzdraviji doručak ovsena kaša sa jogurtom ili sa semenkama. Ali šta se dešava ako svaki dan doručkujemo jaja?

Jaja bije glas da su puna holesterola, ali novija istraživanja kažu da su bezbedna za jelo. Međutim, postoji podeljeno mišljenje među doktorima.

Neki, poput neurologa dr Najma i dr Steina, više vole da jedu samo belance, koji ne sadrže holesterol. Drugi, poput kardiologa Frimana i Čenga, pokušavaju da izbegnu jaja u potpunosti, piše Today.

 

Ali neki povremeno jedu cela jaja. Na primer, onkolog MekKuade ponekad pravi kajganu punu povrća i zelenila što smatra da je zdravo za creva. Dok stomatolog ponekad donese tvrdo kuvana jaja u kancelariju za doručak kada je u žurbi.

Cela jaja „su odličan izvor čistih proteina i nekih dobrih masti“, rekao je onkolog MekKuade, ali ih i on generalno jede umereno.

Dr Džejms O'Kif, član radne grupe za ishranu i životni stil Američkog koledža za kardiologiju, se slaže. Kaže dva jaja dnevno, šest dana u nedelji je razumna količina. On smatra da je važno jesti jaja obogaćena omega-3 jer kaže da se ispostavilo da su važna hranljiva materija za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Still

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas