Uz nekoliko malih trikova će palačinke uvek biti ukusne
Iskusne domaćice često imaju svoj, mnogo puta isproban recept za palačinke, premda ih većina najčešće sprema odokativno, bez striktnog praćenja recepta. Ipak, nije retkost da ova domaćinska poslastica ne ispadne kako treba - dešava se da budu gumenaste i žilave umesto mekane i sunđerate.
Ovo se dešava bez obzira da li koristite sodu bikarobonu, prašak za pecivo ili u testo dodajte kiselu vodu, a najčešće je uzrokovano jednom od tri velike greške pri pripremi. Evo o čemu je reč.
Tri najveće greške kada se spremaju palačinke
1. Stavljate previše jaja: Dovoljno je staviti jedno jaje na 500 ml mase! Tek tada testo će isasti mekano i vazdušasto.
2. Manjak ulja u testu: Neophodno je u testo dodati jednu kašiku ulja na 500 ml mase, to će pomoći da se palačinke lakše okreću i da se ne lepe za tiganj. Kada u testu nema dovoljno ulja, palačinke ga upijaju iz tiganja.
3. Ne ostavljate testo da "odmori": Napravite testo i obavezno ga ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što se bacite na prženje palačinki. Nemojte ponovo mešati testo nakon što odstoji.
(Blic Žena)
BONUS VIDEO