Banana hleb je omiljeni američki kolač.
Banana bread ili hleb sa bananama je mekan kolač koji možete spremiti za doručak ili kada želite da se zasladite.
Nastao je u Americi, u vreme Velike depresije, a ostao je popularan sve do danas, o čemu svedoči i dan ovog kolača - 23. februar.
Pročitajte još: Ceo život smo pogrešno ljuštili bananu! Pogledajte pravilan način (VIDEO)
Sastojci:
250 grama integralnog ili belog brašna
150 grama smeđeg šećera
1 prašak za pecivo
3 veće zrele banane
100 grama putera
2 jaja
50 grama oraha
1 kašičica cimeta po želji
prstohvat soli
Priprema:
Manji kalup za pečenje hleba obložite papirom za pečenje.
Stavite u činiju sve suve sastojke: brašno, smeđi šećer i prašak za pecivo, i sve dobro promešajte kašikom.
Istopite puter i prelijte ga preko suvih sastojakapa dodajte izgnječene zrele banane i umućena jaja. Sitno iseckajte orahe, pa dodajte i njih u smesu, kao i kašičicu cimeta.
Sve sastojke dobro umutite i stavite u kalup za pečenje hleba. Pecite sat vremena u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kako biste proverili da li je hleb pečen, probodite ga čačkalicom na različitim mestima. Ukoliko je pečen, čačkalica će biti suva.
Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se skroz ohladi. Isecite ga na parčiće i poslužite ga sa medom, kremom ili domaćim džemom.
Savet:
Ukoliko volite suvo grožđe ili brusnice, možete ih dodati tokom pripreme sa orasima i cimetom.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU