Oglas
· · Komentari: 0

Beskvasni hleb od heljde: Sprema se brzo i jednostavno

Zdravija varijanta hleba

1728914169_shutterstock_2013656477.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

  • 330 g heljdine prekrupe
  • 2 kašike mlevenog ovsa
  • 2 kašike mlevenog lanenog semena
  • 240 ml vode
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

Za posipanje:

  • susam, po ukusu
  • suncokret, po ukusu
  • laneno seme, po ukusu

Recept za beskvasni hleb od heljde:

Za ovaj hleb, heljdinu prekrupu i laneno seme stavite u činiju, promešajte i zalijte vodom. Neka se sve natapa najmanje dva sata ili preko noći. Kada se natopi, ocedite vodu, ali ne ispirajte. Pomešajte vodu sa natopljenom prekrupom, dok smesa ne postane glatka.

Sipajte u posudu i pokrijte čistom krpom. Ostavite posudu na sobnoj temperaturi na suvom mestu 12-24 sata, time će započeti proces fermentacije, ali pazite da se fermentiše previše. Nakon što se udvostruči zagrejte rernu na 160 stepeni C. Lagano umešajte ostale sastojke (mleveni ovas, mleveno laneno seme, prašak za pecivo i so).

Tepsiju obložite papirom za pečenje, izvucite smesu u pleh i ravnomerno je poravnajte kašikom. Pospite semenkama po ukusu i pecite 90 minuta, a zatim izvadite pleh iz rerne i ostavite sveže pečeni hleb na stranu 10 minuta pre nego što ga izvadite iz tepsije. Ostavite da se ohladi pre nego što ga nasečete.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas