Sutra počinje božićni post, a ovo su recepti za dve nedelje za sve hrišćane koji će da poste na vodi
1. Minestrone čorba za post na vodi
Minestrone čorba je vrlo raskošnog ukusa i puna povrća, idealna za post na vodi.
Sastojci:
1 srednji crni luk, isečen na kockice
2 srednje šargarepe, sitno iseckane
2 rebra celera, tanko isečena
1 mala tikvica, isečena na kolutove i na četvrtine
6 čenova belog luka, veoma sitno naseckanog
2 lovorova lista
2 kašike pivskog kvasca po želji
1 kašika mešavine suvih začina
½ kašike sušenog origana
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
⅛ kašičice tucane paprike, opciono
960 ml povrtnog bujona
480 g vode
910 g paradajza isečenog na kockice
2 kašike paradajz paste
530 g konzerviranog pasulja, oceđenog i ispranog
225 g posne testenine za čorbu
475 g zelja, seckanog
šaka svežeg peršuna
veganski parmezan, narendan
Recept za posnu minestrone čorbu:
Za ovu čorbu u veliki lonac na srednjoj vatri ubacite luk, celer, šargarepu i tikvice. Propržite ih na vodi 3-5 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk, promešajte i pržite još 30 sekundi.
Dodajte lovorov list, pivski kvasac, začine, origano, so, biber i tucanu papriku. Promešajte i ostavite da kuva 30 sekundi. U lonac dodajte povrtni bujon, vodu, paradajz i paradajz pastu. Ostavite da provri. Dodajte pasulj i testeninu. Ostavite da se krčka 12-15 minuta ili dok se testenina ne skuva.
2. Čorba od kelja i krompira
Čorba od kelja i krompira je obrok za celu porodicu, aromatičan i vrlo zdrav.
Sastojci:
30 g putera
225 g žutog luka ili velikog praziluka, sitno naseckanog na kockice
3 srednja čena belog luka, naseckana
so i biber po ukusu
90 ml ulja
230 g crvenog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
230 g belog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
1,4 l pilećeg bujona
340 g kelja očišćenog i sitno iseckanih listova
340 g kuvane kobasice, isečene na kriške
sitno iseckani svež vlašac, za ukras
Recept za čorbu od kelja i krompira:
Kako biste napravili čorbu od kelja i krompira prvo zagrejte puter u loncu na srednjoj vatri, dok se ne rastopi. Dodajte luk (ili praziluk) i beli luk, začinite solju i biberom i pržite, često mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta, dodajući ulje po potrebi da smesa ostane vlažna.
Dodajte krompir i bujon i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte kelj i nastavite da kuvate dok se kriške crvenkastog krompira potpuno ne izlome (možete ih pritisnuti kašikom ili gnječilicom za krompir za još gušću teksturu).
3. Potaž od zelenog povrća
Ovaj izuzetno zdravi potaž od zelenog povrća, idealan je da vas okrepi u zimskim danima. Pripremljen od brokolija, tikvica i spanaća pravi je izvor vitamima, a pogodan je i za vegeterijance i one koji poste. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a može da stoji u frižideru nekoliko dana.
Sastojci:
400 g brokolija
250 g spanaća
250 g tikvica
250 g kelja
2 čena belog luka
1 manji crni luk
2 kašike maslinovog ulja
400 ml bujona od povrća
2 kašičice kokosovog mleka
so, biber
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite seckani crni i beli luk dok malo ne zastakli. Dodajt svež brokoli, spanać, tikvicu isečenu na kockice i kelj. Zalijte sve bujonom o povrća, pa kuvajte na umerenoj vatri oko 15-ak minuta uz povremeno mešanje. Kada je povrće smekšalo sve prebacite i blender, dodajte kokosovo mleko i izmiksajte da dobijete homogenu tečnu smesu. Prepsite u činiju u kojoj ćete servirati i po ukusu dodajte so i biber. Po želji ga pre serviranja pospite seckanom mirođijim.
4. Krem čorba od karfiola
Ručak ne može da se zamisli bez dobre supe ili čorbe, a posebno u jesen ili zimu kada nas ovakva jela greju. Domaća krem čorba od karfiola odličan je način da se okrepite i podignete imunitet, jer obiluje vitaminima. Može da bude i kompletan obrok jer je izuzetno zasitna i hranljiva. U nastavku pogledajte kako da je napravite.
Sastojci:
1 glavica karfiola
2 krompira
1 glavica crnog luka
so, biber
Priprema:
U šerpu stavite sitno seckan luk, cvetove karfiola i krompir isečen na kockice. Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim izblendajte štapnim mikserom, začinite i krčkajte još par minuta.
5. Manastirski prebranac na vodi
Manastirski prebranac je idealan za post na vodi, a iako u njega ne ide puno sastojaka, ukus je odličan. Ono što ga izdvaja je pikantsnost koji se dobija zahvaljujući ljutoj paprici, a poseban šmek daje nana.
Sastojci:
600 g pasulja
4 kašičice soli
2 kašike crvene mlevene paprike
2 crna luka
4 čena belog luka
nana
2 ljute paprike
Priprema:
Pasulj sipajte u šerpu, prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga procedite, pa sipajte novu vodu, dodajte crni luk isečen na rebarca, pa posolite i pobiberite. Kad proključa dodajte sveže listove nane, a onda kuvajte još 10 minuta. Povremeno promešajte. Pasulj sa sve vodom, lukom i začinima sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu tepsiju. Pospite mlevenom crvenom paprikom i promešajte. Ubacite i cele čenove belog luka, pa promešajte i sipajte još vode. Preko stavite cele paprike, a ako ne volite ljute, možete da koristite i obične. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, a onda ako je potrebno sipajte još vode i pojačajte temepraturu na 200°C. Pecite još 20-25 minuta. Povremeno pogledajte da li treba da dospete još vode.
6. Sataraš za post na vodi
Sastojci:
1 crni luk
3 crvene paprike šilja, iseckane
5 komada paradajza
1 lovorov list
300 g pirinča
1 tikvica, isekana
so i biber po ukusu
šaka svežeg bosiljka
1 kašičica peršuna
1 kašičica ljute paprike
Recept za najbolji sataraš na vodi:
Kako biste napravili sataraš za post na vodi, prvo sipajte malo vode u lonac i dinstajte luk. Nakon toga dodajte iseckanu papriku, lovorov list, krupno sečen paradajz i tikvice. Sve dodajte jedno po jedno, i dolivajte vodu po potrebi.
Sipajte i pirinač u lonac uz još malo vode i nastavite da dinstatate. Kada pirinač omekša ubacite začine. Sve dobro promešajte i servirajte. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i janiju sa bukovačama i pirinčem - super ručak za post na vodi.
7. Najbolji đuveč za post na vodi
Naš predlog je đuveč iz rerne za koji je potrebno da iskombinujete nekoliko različitih vrsta povrća i posno jelo bogatog ukusa je spremno.
Sastojci:
2 tikvice
1 patlidžan
2-3 crvene paprike
2-3 paradajza
brokoli
4-5 pečuraka
2 krompira
1 šargarepa
2 ljubičasta luka
Priprema:
Tikvice i patlidžan isecite na kocke, pa stavite u vatrostalnu posudu. Preko poređajte isečeni krompir, brokoli, papriku, pečurke, šargarepu i luk. Začinite po želji, a možete da koristite so, biber, peršun, mirođiju... Sve dobro promešajte, pa sipajte vodu i seckani paradajz. Pecite u rerni na 180°C oko 40 minuta.
8. Najukusnije pljeskavice za sve koji poste na vodi
Sastojci:
1 crni luk
150 g ječmenih pahuljica
150 g raženih pahuljica
200 g ovsenih pahuljica
1 kocka za supu od povrća
3-4 čena belog luka
400 ml vode
1 kašičica mlevene paprike
Recept za posne pljeskavice na vodi:
Propržite luk i pahuljice
U tiganju na vodi propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli i sve pahuljice. Sipajte još vode, pa dodajte i kocku za supu. Začinite po želji, so, biber i slatka paprika su obavezni, a ostale začine možete po želji. Kuvajte dok pahuljice ne omekšaju, a povremeno pogledajte da li treba još vode da se doda.
Sipajte sastojke u blender i dobro izblendirajte. Oblikujte pljeskavice i ređajte na pleh obložen pek papirom.
Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju, prelijte šoljom vodom i pecite još 10 minuta.
9. Kupus čorba
Sastojci:
500 g kiselog kupusa
1 crni luk
1 šargarepa
Lovorov list
So, biber
Priprema:
Kupus isperite i iseckajte. Na vodi prodinstajte luk i šargarepu, pa dodajte kupus i lovorov list. Nalijte vodom i kuvajte oko sat vremena. Začinite po ukusu.
10. Čorba od bundeve
Sastojci:
400 g bundeve
1 crni luk
2 čena belog luka
So, biber
Prstohvat muskatnog oraščića
Priprema:
Bundeva seckana na kocke kuva se sa lukom i belim lukom. Kada omekša, sve izblendirajte, dodajte začine i poslužite toplo.
11. Varivo od krompira, šargarepe i praziluka
Sastojci:
4 krompira
2 stabljike praziluka
1 šargarepa
So, biber, aleva paprika
Priprema: Na vodi prodinstajte praziluk i šargarepu. Dodajte krompir seckan na kocke, nalijte vodom i kuvajte dok krompir ne omekša. Začinite po ukusu.
12. Varivo od boranije
Sastojci:
300 g boranije
1 crni luk
2 šargarepe
1 paradajz
So, biber
Priprema:
Na vodi dinstajte luk i šargarepu, pa dodajte boraniju i paradajz. Kuvajte dok boranija ne omekša, dodajte so i biber, pa poslužite.
13. Čorba od šampinjona
Sastojci:
300 g šampinjona
1 crni luk
1 šargarepa
2 čena belog luka
Sveži peršun
So, biber
Priprema:
Na vodi dinstajte luk, beli luk i šargarepu. Dodajte seckane šampinjone i kuvajte dok ne omekšaju. Na kraju dodajte peršun i začine.
14. Čorba od brokolija i karfiola
Sastojci:
200 g brokolija
200 g karfiola
1 crni luk
2 čena belog luka
So, biber
Priprema:
Dinstajte luk i beli luk na vodi, dodajte brokoli i karfiol, pa nalijte vodom. Kuvajte dok povrće ne omekša. Začinite po ukusu i poslužite.
Still
Bonus video: