Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО ЈЕ КЕЈТ МИДЛТОН НОСИЛА ЉУБИЧАСТУ ХАЉИНУ? Принцеза за финале Вимблдона одлучила да понесе боју која носи јаку симболику

Љубичасту боју могли су да носе само припадници краљевске породице, за обичне смртнике она није била дозвољена

1721047754_Foto-Profimedia-Kejt-Vimbldon.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

С великом пажњом је свет пратио финале турнира на Вимблдону, а поготово моменат када се појавила Кејт Мидлтон.

Принцеза од Велса је добила овације које су трајале неколико минута док је улазила са ћерком на трибине. Ово је њено прво званично појављивање у јавности још од како је саопштила да се бори са раком.

Том приликом Кејт је обукла љубичасту хаљину бренда Сафи Сесилије која кошта око 2.350 евра.

Оно што је свима промакло је порука коју хаљина носи. Наиме, иако изгледа веома једноставно и смерно јер покрива деколте и рамена, као и колена - љубичаста боја је боја краљевске породице.

Та боја има историју јер ју је управо краљица Елизабета забранила за "обичне људе", те су могли да је носе само чланови краљевске породице.

Разлог посебности љубичасте боје је тај што је била веома ретка, а боја која се користила за њено добијање била је веома скупа, јер је та боја долазила од трговаца из града Тира (јужни Либан) из доба Феничана.

Они су ту боју добијали из малих морских пужева, који не постоје нигде другде на свету, а њено добијање је било веома сложено и захтевало је много труда, толико да им је било потребно више од 10.000 шкољки да би извукли само један грам боје, и наравно, ту боју су могли да приуште само владари, па је љубичаста боја била повезана са владарским класама Египта, Рима и Персије…

Боја је била толико скупа чак и за неке владаре да римски цар Аурелије није дозвољавао својој жени да купује пурпурне хаљине јер је боја коштала три пута више од своје тежине у злату, и наравно, ниједна земља није могла да издржи такве трошкове за употребу љубичасте боје на својој застави.

Љубичаста боја је постала доступна широј јавности тек 1856. године, када је 18-годишњи хемичар Вилијам Хенри Перкин, покушавајући да направи лек за маларију, случајно произвео љубичасти спој и приметио да њиме може да боји тканине у љубичасту боју. Он је узео патент на то откриће и почео да га производи у великим количинама, те се због тог случајног открића веома обогатио!

Од тада је љубичаста боја постала доступна свим људима и њен значај је избледео, пише Фемина.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas