Постоје бројни здравствени разлози због којих треба јести смокве.
Смокве су јако слатко воће, али ипак не броје пуно калорија - једна свежа смоква садржи у себи 30 калорија, 8 грама угљених хидрата и 1 грам влакана. Богате су разним витаминима и минералима попут витамина Б групе, бета-каротена, витамина Ц, гвожђа, бакра, калцијума и калијума.
Такође, изузетно су богате влакнима, па регулишу варење, што их чини одличним регулаторима пробаве.
Прочитајте још: ТУШТ: Лековита биљка која се сматра КОРОВОМ, а здравија је од СПАНАЋА
Смоква је воће које се највише спомињало у Библији, а за њена лековита својства везују се бројне легенде и митови. Пошто у народу важе за воће које има афродизијачна својства, оне су симбол плодности и љубави.
Код смокве су сви делови воћке лековити: и плод и лист, као и млечни сок који се испушта приликом брања плодова.
Иако може да иритира кожу, овај млечни сок се у народој медицини користи за лечење брадавица.
У свежим смоквама можемо уживати једном или двапут годишње, док су сушене смокве доступне током целе године.
Фото: Пиксабеј
Сушене смокве су праве мале енергетске бомбе, па су веома значајне за спортисте, као и за особе које су изложене великим менталним напорима, јер осигуравају енергију и концентрацију. И свеже и сушене смокве утичу позитивно и на рад нервног система, јер умирују и побољшавају расположење.
Ипак, особе које су оболеле од дијабетеса или имају проблема са килажом, не би требало да их једу у већим количинама.
У комбинацији са маслиновим уљем, смоква лечи бројне тегобе попут лоше пробаве, проблема са желуцем, као и неплодност.
Потребно је да у једној тегли поређате суве смокве, и да их прелијете са маслиновим уљем. Теглу одложите у фрижидеру на месец дана, и након тога узимајте по једну смокву сваког дана пре јела.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ