Postoje brojni zdravstveni razlozi zbog kojih treba jesti smokve.
Smokve su jako slatko voće, ali ipak ne broje puno kalorija - jedna sveža smokva sadrži u sebi 30 kalorija, 8 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Bogate su raznim vitaminima i mineralima poput vitamina B grupe, beta-karotena, vitamina C, gvožđa, bakra, kalcijuma i kalijuma.
Takođe, izuzetno su bogate vlaknima, pa regulišu varenje, što ih čini odličnim regulatorima probave.
Pročitajte još: TUŠT: Lekovita biljka koja se smatra KOROVOM, a zdravija je od SPANAĆA
Smokva je voće koje se najviše spominjalo u Bibliji, a za njena lekovita svojstva vezuju se brojne legende i mitovi. Pošto u narodu važe za voće koje ima afrodizijačna svojstva, one su simbol plodnosti i ljubavi.
Kod smokve su svi delovi voćke lekoviti: i plod i list, kao i mlečni sok koji se ispušta prilikom branja plodova.
Iako može da iritira kožu, ovaj mlečni sok se u narodoj medicini koristi za lečenje bradavica.
U svežim smokvama možemo uživati jednom ili dvaput godišnje, dok su sušene smokve dostupne tokom cele godine.
Foto: Piksabej
Sušene smokve su prave male energetske bombe, pa su veoma značajne za sportiste, kao i za osobe koje su izložene velikim mentalnim naporima, jer osiguravaju energiju i koncentraciju. I sveže i sušene smokve utiču pozitivno i na rad nervnog sistema, jer umiruju i poboljšavaju raspoloženje.
Ipak, osobe koje su obolele od dijabetesa ili imaju problema sa kilažom, ne bi trebalo da ih jedu u većim količinama.
U kombinaciji sa maslinovim uljem, smokva leči brojne tegobe poput loše probave, problema sa želucem, kao i neplodnost.
Potrebno je da u jednoj tegli poređate suve smokve, i da ih prelijete sa maslinovim uljem. Teglu odložite u frižideru na mesec dana, i nakon toga uzimajte po jednu smokvu svakog dana pre jela.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU