Поред пријатног укуса, смокве имају много корисних својстава за тело: од превенције кардиоваскуларних болести до побољшања стања коже
Смокве су необично богате разним витаминима и микроелементима, чија се концентрација значајно повећава ако се воће осуши. Међутим, у овом случају ће се концентрација шећера и калоријски садржај воћа повећати за скоро 5 пута, па стручњаци и даље препоручују конзумирање свежег воћа.
Смокве су право складиште бакра, који је неопходан за правилан ток многих процеса у телу - на пример, нормализацију метаболизма, формирање нових црвених крвних зрнаца - еритроцита, производњу неуротрансмитера и везивног ткива.
Прочитајте још: Најбоље намирнице за јесен према мишљењу стручњака: Шта би требало да додамо исхрани
Поред тога, слатко воће је необично богато витамином Б6 – помаже телу да разгради протеине у аминокиселине, добије енергију из њих, игра важну улогу у здрављу нервног система (нарочито когнитивне функције) и може да успори процес старења. Антиоксиданси које ово воће садржи у изобиљу такође ће вам помоћи да сачувате младост, штитећи ћелије тела од оштећења слободним радикалима, спречавајући појаву бора и хиперпигментације.
Редовно конзумирање смокава може бити корисно за здравље кардиоваскуларног система. Више студија је открило везу између конзумирања смокава и снижавања ЛДЛ, „лошег“ холестерола. Плод је богат витамином К који јача зидове крвних судова и спречава стварање крвних угрушака.
Пошто је слатко воће необично богато влакнима, оно игра важну улогу у здрављу гастроинтестиналног тракта. Побољшава перисталтику црева, стимулише варење и може спречити одређене болести пробавног система.
Дефинитивно штетна својства смокве нису пронађена, али из више разлога треба бити опрезнији са овим воћем. Прво, воће (посебно када је осушено) садржи већу количину шећера, што може изазвати скокове глукозе у крви, а дугорочно повећава ризик од дијабетеса типа 2. Занимљиво је да су се листови смокве, од којих се кува чај, напротив, показали као одлично средство за контролу шећера у крви.
Прочитајте још: Древни народи су је називали ЕЛИКСИРОМ МЛАДОСТИ: Ову украсну ЛЕКОВИТУ биљку морате имати у свом дому
Поред тога, смокве, као и скоро сваки производ, могу изазвати тешке алергијске реакције због обиља шећера и воћних киселина у саставу. Ако никада нисте јели смокве, а сада сте одлучили да их пробате - ограничите се на малу количину и видите како ће ваше тело реаговати.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ