Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знакови да је дете зависно од телефона: Родитељи обратите пажњу

Стручњаци већ годинама уназад упозоравају на последице прераног и претераног коришћења телефона међу децом.

1729416569_shutterstock_2152037861.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоји много садржаја који су малишанима привлачни и маме их да што дуже времена проводе уз екране, а то временом може да се развије и у зависности. Клинички психолог др Маријен Трент је за метро.цо.ук навела знакове који указују на то да је дете зависно од телефона.

Узнемиреност или опирање приликом узимања телефона

Др Трент каже да је један од првих знакова упозорења то што настаје "хаос" када детету поставите границу у вези са коришћењем телефона – на пример, малишан почиње да плаче, вришти како бисте му вратили телефон. Ако то не успе, понекад доспева у стање хиперузбуђености, при чему делује чак и као да није у потпуности свесно онога што се дешава јер је "под акутним стресом зато што нема телефон и има страх да ће нешто пропустити (ФОМО – феар оф миссинг оут).

Оклевање да ради било шта што нема везе са екранима

Дете које је зависно од телефона може да осећа немир и као да су му празне руке када у нима не држи телефон, те да почне да оклева да ради било шта што подразумева провођење времена без овог уређаја.

Бол у врату и леђима

Одрасли могу да покваре држање тела услед сталног нагињања напред док гледају телефоне, али деца имају пропорционално теже главе у односу на тело, због чега гледање у телефон има још већи утицај на њихове мишиће врата и тело у развоју.

Лагање у вези са коришћењем телефона

Као и код било које зависности, лагање о коришћењу телефона је "црвена заставица". На пример, ако питате дете да ли је користило телефон, а оно вас слаже да није, то би већ требало да буде знак за додатни опрез.

Одсутност и пропуштање ствари

Деца која проводе превише времена уз екране могу да запоставе друге сфере свог живота, па тако да мање времена проводе са породицом, да заборављају на своје обавезе и слично, јер су превише фокусирани и обузети садржајем на телефону.

Проблеми са спавањем

Претерана употреба мобилних телефона може да буде узрок и лошијег сна, како због плаве светлости коју емитују екрани, тако и због стално прилива обавештења на телефону која малишанима омета сан, што може да утиче и на школу и на њихов живот генерално.

Депресија и анксиозност

Претерано ослањање на телефон повезано је са лошијим менталним здравље младих људи.

Како да се изборите са зависношћу од телефона

Као ни било која друга зависност, ни ова од телефона не може да се излечи за два дана. Свакако, први корак је, каже психолог Трент, да поставите границе које се тичу коришћења уређаја – на пример, да дете сме да користи телефон само одређеним данима или у одређено време током дана, као и да се побринете да има других активностима којима ће испунити то време без телефона.

Психолог наглашава да ће то можда, барем у првом периоду одвикавања, можда значити и да родитељи морају више времена да посвете детету, нарочито ако је малишану овај уређај даван како би било мирно. Такође, родитељи би требало да обрате пажњу и на то колико они користе своје уређаје, како би деци пружили добар пример.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas