Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У колико сати дете треба да иде на спавање према узрасту? Оволико сати сна им је неопходно

За правилан развој детета потребни су хранљив оброк и довољно сна, а многи родитељи се питају колико њихово дете треба да спава, да ли касно одлази на спавање, колико му је заправо сна потребно?

1709646686_shutterstock_358291424.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Модерни родитељи признају да је све теже раније послати децу на спавање, а многи малишани опстају будни до касно. Деци је потребно више сна него што мислимо, посебно јер су у периоду живота када се одвија њихов развој. Ако имате малишане, знаћете колико је тешко понекад их одвести у кревет - посебно у летњим месецима када касно пада мрак.

Стејси Карлсен, васпитачица из основне школе Вилсон, објавила је табелу када деца према узрасту треба да буду у кревету и изазвала расправу на друштвеним мрежама. Многи родитељи сматрају да су њене смернице превише строге - на пример, навела је да седмогодишњак треба да буде у кревету до 20:15. Десетогодишњацима није лакше, јер иду у кревет око 20:30 са позивом за буђење у 6:30х. Након што је поделила сада виралну објаву на Фејсбуку, рекла је: "За мене је био шок што се објава толико делила. Нисам то измислила. Пронашла сам то на мојој страници и помислила сам: Вау, ово је од велике помоћи."

У ствари, васпитачица је била мало затечена и шокирана колико је људи погледало њен пост - табела је шерована више од 300.000 пута. Неки су признали да им је објава била корисна, а једна мама је написала да јој је драго што је неко потврдио да је добро што шаље децу раније у кревет:

"Имам четворо деце и много ме зеза време спавања. Почела сам да им постављам време за спавање пре много година на основу тога колико им је сна потребно... Драго ми је што видим да овај графикон оправдава тачна времена која смо већ одредили."

Иако нико не може порећи важност доброг сна, многим родитељима се није свидео распоред спавања. "Ово није војска и ако бих своју децу слао у кревет у 7 увече, устала бих у 4 ујутру. Не, хвала", пожалио се један тата.

Такође је тврдио да ће распоред ограничити време које може да проведе са својим малишанима. "Плус, никада не бих успео да проводим време са њима после школе", написао је.

Други је додао: "Жао ми је, али овај графикон је апсурдан. Ко ставља своје дете у кревет у 6:45?"

Други су такође изјавили да је тако рано спавање немогуће са толико ваннаставних активности: "Поштовање овог времена је ЗАИСТА тешко када нека деца имају ваннаставне активности и не долазе кући до 20 сати да једу, истуширају се и заврше домаћи задатак", пожалила се једна мама.

Ако се питате како треба да изгледа распоред спавања вашег детета, имајте на уму да може да варира у зависности од његове рутине, доба године и да ли је спавало, пише Тхе Сун.

Према речима стручњака из болнице Грејт Ормонд стрит, деци између 12 месеци и четири године потребно је између 12 и 16 сати сна - укључујући и дремке током дана.

У међувремену, деца старија од шест година треба да имају за циљ 9-12 сати затворених очију по ноћи. Као и одрасли, тинејџери могу да прођу са нешто мање и требало би да спавају између 8-10 сати по ноћи. Нажалост, не можемо да гарантујемо да ће им ово помоћи да брже устају из кревета.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas