Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОСОБИНE ТОКСИЧНИХ РОДИТЕЉА: Однос између родитеља и деце је пресудан за развој

Токсичан однос између родитеља и деце може утицати на психичко благостање деце, довести до трауме код деце, као и до дуготрајних проблема.

1725975544_shutterstock_1783989395.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Емоционално здрави родитељи разумеју осећања своје деце, подстичу их да следе своје снове, знају да се извине када погреше и здравом комуникацијом решавају проблеме. С друге стране, у токсичним породицама, родитељи критикују, контролишу децу, често занемарују потребе деце и генерално имају штетно понашање које може постати веома деструктивно.

Када деца одрастају уз родитеље који стално трпе осуде и критике због свог понашања, личности, поступака, то их потпуно деморалише и руши им самопоуздање. Токсични родитељи су свакако они који на било који начин физички или психички злостављају децу.

Токсичност у овом смислу додуше није медицински термин или јасно дефинисан појам, али се може рец́и да токсичност обухвата све родитељске радње које деци одузимају љубав, топлину и бригу и држе их у страху и кривици.
Свест о токсичности, односно понашању које је лоше за децу, схватање да је такво понашање неприхватљиво, први је корак у превазилажењу овог проблема.

Ево типичног понашања токсичних родитеља.

1. Егоцентрично понашање

Неки родитељи су стално фокусирани на себе, недоступни деци, себични и не маре за потребе малишана. Нису физички и психички повезани са својим потомцима, одбијају да разумеју осец́ања других, пише Парентинг.фирстцри.цом.

2. Емоционалне реакције

Токсични родитељи не могу да контролишу своје емоције што доводи до емоционалних излива и непредвидивог понашања. Често реагују превише бурно и постају драматични.

3. Превише контроле

Токсични родитељи одбијају да виде своју децу као одрасле који имају своје личности и могу сами да доносе одлуке. Уместо тога, они контролишу своју децу или новцем или кривицом. Они нарушавају приватност својих наследника читајући њихове поруке, намећући им савете које нико није тражио, као и предузимајући неке кораке који утичу на живот деце без консултације са њима.

4. Превише захтеван

Презахтевни родитељи од деце очекују да занемаре све своје обавезе како би задовољили неке мамине или татине потребе. Они стално користе претње или манипулацију да би привукли пажњу својих наследника.

5. Емоционално злостављање

Окрутне шале, али и непримерени коментари упућени партнеру пред децом, веома су срамотни за малишане. Такође, родитељи који говоре о новчаним проблемима пред својом децом, тврде, могу се класификовати као токсични.

6. Манипулација

Токсични родитељи могу бити веома манипулативни, изврћући истину да би себе приказали у добром светлу. Они користе кривицу, порицање или тривијализацију да би постигли свој циљ.

7. Непотребне расправе пред децом

Наравно, понекад постоје свађе између партнера, али поента је да се ти препири држе приватним и да се не играју пред децом. Вриштање и викање шаљу деци потпуно погрешне поруке о томе како да решавају конфликте.

8. Стално критиковање

Токсичан родитељ никада није задовољан ничим што дете ради, било којим својим достигнућем. Увек за све криви дете, указује на његове мане, задиркује га и намерно покреће теме за које зна да могу да нашкоде малишану.

9. Третирање детета као одрасле особе

Када у породици нема јасно дефинисаних граница, онда су улоге њених чланова нејасне, замагљене. Токсични родитељи често откривају деци проблеме који нису примерени њиховом узрасту, преносе ствари из свађа са партнерима, дају негативне коментаре о партнерима…

10. Чување тајне

Токсични родитељи одбијају да признају проблем, уместо тога верујући да ћутање може да избрише неке трауматичне ситуације. Такође забрањују деци да причају о томе, а криве вршњаке, друге људе из окружења или говоре о томе као о фази развоја.

(Крстарица)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas