Oglas
· · Komentari: 0

OSOBINE TOKSIČNIH RODITELJA: Odnos između roditelja i dece je presudan za razvoj

Toksičan odnos između roditelja i dece može uticati na psihičko blagostanje dece, dovesti do traume kod dece, kao i do dugotrajnih problema.

1725975544_shutterstock_1783989395.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Emocionalno zdravi roditelji razumeju osećanja svoje dece, podstiču ih da slede svoje snove, znaju da se izvine kada pogreše i zdravom komunikacijom rešavaju probleme. S druge strane, u toksičnim porodicama, roditelji kritikuju, kontrolišu decu, često zanemaruju potrebe dece i generalno imaju štetno ponašanje koje može postati veoma destruktivno.

Kada deca odrastaju uz roditelje koji stalno trpe osude i kritike zbog svog ponašanja, ličnosti, postupaka, to ih potpuno demorališe i ruši im samopouzdanje. Toksični roditelji su svakako oni koji na bilo koji način fizički ili psihički zlostavljaju decu.

Toksičnost u ovom smislu doduše nije medicinski termin ili jasno definisan pojam, ali se može reći da toksičnost obuhvata sve roditeljske radnje koje deci oduzimaju ljubav, toplinu i brigu i drže ih u strahu i krivici.
Svest o toksičnosti, odnosno ponašanju koje je loše za decu, shvatanje da je takvo ponašanje neprihvatljivo, prvi je korak u prevazilaženju ovog problema.

Evo tipičnog ponašanja toksičnih roditelja.

1. Egocentrično ponašanje

Neki roditelji su stalno fokusirani na sebe, nedostupni deci, sebični i ne mare za potrebe mališana. Nisu fizički i psihički povezani sa svojim potomcima, odbijaju da razumeju osećanja drugih, piše Parenting.firstcri.com.

2. Emocionalne reakcije

Toksični roditelji ne mogu da kontrolišu svoje emocije što dovodi do emocionalnih izliva i nepredvidivog ponašanja. Često reaguju previše burno i postaju dramatični.

3. Previše kontrole

Toksični roditelji odbijaju da vide svoju decu kao odrasle koji imaju svoje ličnosti i mogu sami da donose odluke. Umesto toga, oni kontrolišu svoju decu ili novcem ili krivicom. Oni narušavaju privatnost svojih naslednika čitajući njihove poruke, namećući im savete koje niko nije tražio, kao i preduzimajući neke korake koji utiču na život dece bez konsultacije sa njima.

4. Previše zahtevan

Prezahtevni roditelji od dece očekuju da zanemare sve svoje obaveze kako bi zadovoljili neke mamine ili tatine potrebe. Oni stalno koriste pretnje ili manipulaciju da bi privukli pažnju svojih naslednika.

5. Emocionalno zlostavljanje

Okrutne šale, ali i neprimereni komentari upućeni partneru pred decom, veoma su sramotni za mališane. Takođe, roditelji koji govore o novčanim problemima pred svojom decom, tvrde, mogu se klasifikovati kao toksični.

6. Manipulacija

Toksični roditelji mogu biti veoma manipulativni, izvrćući istinu da bi sebe prikazali u dobrom svetlu. Oni koriste krivicu, poricanje ili trivijalizaciju da bi postigli svoj cilj.

7. Nepotrebne rasprave pred decom

Naravno, ponekad postoje svađe između partnera, ali poenta je da se ti prepiri drže privatnim i da se ne igraju pred decom. Vrištanje i vikanje šalju deci potpuno pogrešne poruke o tome kako da rešavaju konflikte.

8. Stalno kritikovanje

Toksičan roditelj nikada nije zadovoljan ničim što dete radi, bilo kojim svojim dostignućem. Uvek za sve krivi dete, ukazuje na njegove mane, zadirkuje ga i namerno pokreće teme za koje zna da mogu da naškode mališanu.

9. Tretiranje deteta kao odrasle osobe

Kada u porodici nema jasno definisanih granica, onda su uloge njenih članova nejasne, zamagljene. Toksični roditelji često otkrivaju deci probleme koji nisu primereni njihovom uzrastu, prenose stvari iz svađa sa partnerima, daju negativne komentare o partnerima…

10. Čuvanje tajne

Toksični roditelji odbijaju da priznaju problem, umesto toga verujući da ćutanje može da izbriše neke traumatične situacije. Takođe zabranjuju deci da pričaju o tome, a krive vršnjake, druge ljude iz okruženja ili govore o tome kao o fazi razvoja.

(Krstarica)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas