Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 реченице које родитељи говоре деци, а не би требало: Стручњаци сматрају да би могле да имају последице

Једна ствар заједничка је свим родитељима – никада не желе намерно да повреде своју децу. Ипак, као што знамо, нико није савршен, па смо сви некад нехотице учинили нешто што је растужило наше малишане, а понекад је имало и последице којих у тренутку нисмо свесни.

1728481494_shutterstock_1727490703-2-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Посебно када су у питању речи можда некад и не размишљамо како оно што кажемо може да утиче на наше наследнике, а понекад можда и само несвесно понављамо оно што смо и сами чули у детињству.

Зато је добро да будемо свесни неких ствари, попут ове три фразе које многи родитељи користе, а по речима стручњака, могле би да имају последице на децу.

Растужује ме кад то радиш

Да, свакако да је фрустрирајуће када нас деца не слушају, али је важно да се потрудимо да поставимо границе и задржимо их, без мешања емоција у све то. Наша осећања су наша, а не њихова, а осим тога, није ни паметно да детету дајемо толико моћ да мисли да може да управља нашим осећањима.

"Када деца осећају да могу да одлуче да ли сте срећни или бесни, можда ће радо искористити ту прилику да наставе да вас нервирају", упозорава едукатор у области родитељства Ејми Мекриди.

"Чак и када су ван куће, овакво размишљање може негативно да утиче на њихове будуће међуљудске односе и да их наведе да манипулишу другима како би добили шта желе".

Требало би да знаш боље од тога

Када деци кажемо нешто попут ове, фразе, заправо несвесно покушавамо да га променимо изазивајући у њему осећај кривице или га посрамљујући. Због тога малишани почињу да се бране, због чега су мање шансе да заправо послушају, упозорава Мекриди, а то такође и "минира" поверење које имају у вас.

"Ако кажемо деци да би требало да знају боље од тога – а очито нису знали боље – шаљемо им поруку: 'Превише си глуп/незрео да донесеш добру одлуку'. То дефинитивно није наша намера нити порука коју желимо да пошаљемо", упозорила је Мекриди родитеље. 

Пусти, ја ћу

Када журимо негде и само желимо што пре да изађемо на врата, а чекамо да дете заврши неки једноставан задатак, нормално је да смо у искушењу да инстинктивно уместо детета урадимо то што треба, али то заправо и није баш паметно.

"Тиме поручујете детету ’Ниси способан да то урадиш, морам ја да се умешам’. То је обесхрабрујуће и веома фрустрирајуће. Замислите да сте на корак до тога да сами зашнирате рајсфершлус и треба вам само још пар покушаја, а тата се умеша и заустави вас у тој намерни", навела је Мекриди за хуффпост.цом.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas