Oglas
· · Komentari: 0

3 rečenice koje roditelji govore deci, a ne bi trebalo: Stručnjaci smatraju da bi mogle da imaju posledice

Jedna stvar zajednička je svim roditeljima – nikada ne žele namerno da povrede svoju decu. Ipak, kao što znamo, niko nije savršen, pa smo svi nekad nehotice učinili nešto što je rastužilo naše mališane, a ponekad je imalo i posledice kojih u trenutku nismo svesni.

1728481494_shutterstock_1727490703-2-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Posebno kada su u pitanju reči možda nekad i ne razmišljamo kako ono što kažemo može da utiče na naše naslednike, a ponekad možda i samo nesvesno ponavljamo ono što smo i sami čuli u detinjstvu.

Zato je dobro da budemo svesni nekih stvari, poput ove tri fraze koje mnogi roditelji koriste, a po rečima stručnjaka, mogle bi da imaju posledice na decu.

Rastužuje me kad to radiš

Da, svakako da je frustrirajuće kada nas deca ne slušaju, ali je važno da se potrudimo da postavimo granice i zadržimo ih, bez mešanja emocija u sve to. Naša osećanja su naša, a ne njihova, a osim toga, nije ni pametno da detetu dajemo toliko moć da misli da može da upravlja našim osećanjima.

"Kada deca osećaju da mogu da odluče da li ste srećni ili besni, možda će rado iskoristiti tu priliku da nastave da vas nerviraju", upozorava edukator u oblasti roditeljstva Ejmi Mekridi.

"Čak i kada su van kuće, ovakvo razmišljanje može negativno da utiče na njihove buduće međuljudske odnose i da ih navede da manipulišu drugima kako bi dobili šta žele".

Trebalo bi da znaš bolje od toga

Kada deci kažemo nešto poput ove, fraze, zapravo nesvesno pokušavamo da ga promenimo izazivajući u njemu osećaj krivice ili ga posramljujući. Zbog toga mališani počinju da se brane, zbog čega su manje šanse da zapravo poslušaju, upozorava Mekridi, a to takođe i "minira" poverenje koje imaju u vas.

"Ako kažemo deci da bi trebalo da znaju bolje od toga – a očito nisu znali bolje – šaljemo im poruku: 'Previše si glup/nezreo da doneseš dobru odluku'. To definitivno nije naša namera niti poruka koju želimo da pošaljemo", upozorila je Mekridi roditelje. 

Pusti, ja ću

Kada žurimo negde i samo želimo što pre da izađemo na vrata, a čekamo da dete završi neki jednostavan zadatak, normalno je da smo u iskušenju da instinktivno umesto deteta uradimo to što treba, ali to zapravo i nije baš pametno.

"Time poručujete detetu ’Nisi sposoban da to uradiš, moram ja da se umešam’. To je obeshrabrujuće i veoma frustrirajuće. Zamislite da ste na korak do toga da sami zašnirate rajsferšlus i treba vam samo još par pokušaja, a tata se umeša i zaustavi vas u toj namerni", navela je Mekridi za huffpost.com.

(Yumama)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas