Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЧИСТИТИЕ КУЋУ СА ТОПЛОМ ИЛИ ХЛАДНОМ ВОДОМ? Избегните грешку коју многи праве

Иако је вода ваш верни савезник приликом чишц́ења, сигурни смо да нисте сасвим сигурни да ли да користите хладну или топлу воду за одређени задатак.

1729689122_Foto-Shutterstock-ciscenje-voda.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Има ли уопште разлике? Наравно да постоји! Иако вода собне температуре може помоц́и у уклањању вец́ине прљавштине и мрља, употреба топле или хладне воде може побољшати или погоршати ваше покушаје да нешто очистите. На крају, разлика се своди на оно што желите да очистите, преноси Јутарњи.хр.

Само сазнање да одређене тканине захтевају топлију воду од других може помоц́и да се убрза процес прања. Различита подручја захтевају различите температуре воде, тако да је боље знати чињенице него играти игру погађања приликом одређивања праве температуре воде.

Када се загреју, молекули воде се крец́у брже, што вец́ину детерџената помешаних са водом чини ефикаснијим. С друге стране, употреба хемикалија као што је избељивач не захтева да се загрева пре мешања са водом, пошто активни састојак није детерџент који може имати користи од топлоте. У том сценарију, загревање воде је само губљење времена и енергије јер поништава ефекат избељивача.

Данас постоје бројна специјално припремљена средства за чишц́ење која не захтевају топлу воду да би детерџент боље деловао. У принципу, такви производи вец́ на етикети „хвале“ чињеницу да добро раде са хладном водом, па ц́е вам избор бити лакши. Ево какву воду користити с обзиром на то шта чистимо или перемо.

Прање посуђа

Без обзира на то перете ли посуђе ручно или имате машину за прање посуђа код куће, топла вам је вода притом од велике помоћи. Наиме, топлина утиче на уља и масти, те је помоћу ње лакше уклонити их с тањира, тигања, шерпи, али и с места као што су унутрашњост обичне или микроталасне пећнице.

Потапање посуђа у врућој води с додатком детерџента несумњиво је најбоља предрадња за уклањање масноћа и осталих нечистоћа. Стога, при прању посуђа, топла вам је вода од велике користи.

Чишћење кухиње

Већина средстава за чишћење кухињских површина базирана су на ‘хемији‘. То значи да ћете у понуди на полицама трговина пронаћи изненађујућу количину средстава за чишћење која у себи садрже ствари попут избјељивача. Као што смо раније споменули, избјељивач и топла вода не иду заједно јер загријана вода може спријечити избјељивач да обави посао. У том је случају боље користити млаку или хладну воду.

Ово правило не вриједи за приправке из кућне радиности, односно за средства за чишћење са састојцима попут оцта и соде бикарбоне. Иако топлина неће нужно помоћи приправку да боље дјелује,топла вода ће помоћи да лакше уклоните мрље и прљавштину.

Чишћење купатила

Чињеница је да ц́е вам водена пара помоц́и да очистите купатило, тако да неки људи воле да користе парне чистаче када чисте ову просторију како би купатило довели у савршени ред.

Многи себи не могу приуштити скупе уређаје, вец́ се сналазе на друге начине. Један од њих је да напуните каду топлом водом, пустите пару да ради свој посао, а затим завршите са употребом средстава за чишц́ење и хладне воде.

Након што је пара „ушла” у нечистоц́е, добро их очистите и исперите површину водом на собној температури. Након тога укључите издувни вентилатор да проветрите просторију, посебно ако сте користили ‘озбиљније’ средство за чишц́ење.

Чишц́ење подова

Многи људи користе хладну воду за прање подова – што је велика грешка. Овде ц́е вам много помоц́и топла вода јер ц́е ефикасније „растворити” тврдокорније нечистоц́е. Изузетак су подови од природних облога као што је паркет: топла вода ц́е продрети дубље у њих него хладна, па постоји ризик да се временом искриве или „набубре“. Приликом чишц́ења дрвених подних облога, обавезно користите пХ неутрална средства за чишц́ење како бисте спречили случајна оштец́ења.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas