Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАЦИ ДА ВАШ ПАС ИМА ТОПЛОТНИ УДАР: Ово су најугроженије расе, никада не стављајте мокар пешкир на њих!

Да ли знате да препознате симптоме топлотног удара код пса?

1720862795_shutterstock_2478549467.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Са температурама које су овог лета у великом делу света порасле, може да буде тешко пронаћи начине да се расхладите. Сада замислите да носите бунду по цео дан. То је реалност за наше крзнене пријатеље, тако да врућине могу да буду потенцијална опасност за њих. Због тога морате да се додатно бринете о њима.

"Пси се скоро у потпуности ослањају на дахтање као начин да смање телесну температуру, а то је много мање ефикасан начин да смање температуру од знојења", каже за Би-Би-Си др Викторија Филипс са ветеринарске хирургије Догс Труст.

Сваки пас може да добије топлотни удар у топлијем времену, али су расе са равним лицем попут мопса, булдога и француског булдога највише угрожене. Др Филипс истиче и да су штенци, старији пси, они са већ постојећим здравственим проблемима и гојазни пси такође посебно рањиви.

"Када је пас гојазан, он има већу телесну тежину, али површина тела није нужно толико већа. Дакле, капацитет плућа покушава да смањи телесну топлоту за већу мишићну масу, али плућа су и даље исте величине као да је пас виткији", каже др Филипс.

Кључни симптоми на које треба обратити пажњу:
Тешко дахтање, чак и када се пас не креће
Проблеми са дисањем, посебно код паса са равним лицем
Умор
Укоченост или неспремност за кретање
Отварање уста шире него обично
Претерано цурење носа и исплажење језика
Дијареја
Топлотни удар код паса је веома озбиљан. Ако сумњате да ваш пас можда пати од тога, одмах контактирајте ветеринара док користите друге технике за њихово хлађење.

"Позвала бих ветеринара у било којој од ових фаза", каже др Филипс.

Пажљиво поливање водом преко врата, стомака и унутрашње стране бутина је добар начин за почетак хлађења. Такође можете да сместита пса на хладно место, идеално климатизовано. Ипак, др Филипс не препоручује стављање влажног пешкира преко њих, јер то може да омета проток ваздуха.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas