Oglas
· · Komentari: 0

ZNACI DA VAŠ PAS IMA TOPLOTNI UDAR: Ovo su najugroženije rase, nikada ne stavljajte mokar peškir na njih!

Da li znate da prepoznate simptome toplotnog udara kod psa?

1720862795_shutterstock_2478549467.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Sa temperaturama koje su ovog leta u velikom delu sveta porasle, može da bude teško pronaći načine da se rashladite. Sada zamislite da nosite bundu po ceo dan. To je realnost za naše krznene prijatelje, tako da vrućine mogu da budu potencijalna opasnost za njih. Zbog toga morate da se dodatno brinete o njima.

"Psi se skoro u potpunosti oslanjaju na dahtanje kao način da smanje telesnu temperaturu, a to je mnogo manje efikasan način da smanje temperaturu od znojenja", kaže za Bi-Bi-Si dr Viktorija Filips sa veterinarske hirurgije Dogs Trust.

Svaki pas može da dobije toplotni udar u toplijem vremenu, ali su rase sa ravnim licem poput mopsa, buldoga i francuskog buldoga najviše ugrožene. Dr Filips ističe i da su štenci, stariji psi, oni sa već postojećim zdravstvenim problemima i gojazni psi takođe posebno ranjivi.

"Kada je pas gojazan, on ima veću telesnu težinu, ali površina tela nije nužno toliko veća. Dakle, kapacitet pluća pokušava da smanji telesnu toplotu za veću mišićnu masu, ali pluća su i dalje iste veličine kao da je pas vitkiji", kaže dr Filips.

Ključni simptomi na koje treba obratiti pažnju:
Teško dahtanje, čak i kada se pas ne kreće
Problemi sa disanjem, posebno kod pasa sa ravnim licem
Umor
Ukočenost ili nespremnost za kretanje
Otvaranje usta šire nego obično
Preterano curenje nosa i isplaženje jezika
Dijareja
Toplotni udar kod pasa je veoma ozbiljan. Ako sumnjate da vaš pas možda pati od toga, odmah kontaktirajte veterinara dok koristite druge tehnike za njihovo hlađenje.

"Pozvala bih veterinara u bilo kojoj od ovih faza", kaže dr Filips.

Pažljivo polivanje vodom preko vrata, stomaka i unutrašnje strane butina je dobar način za početak hlađenja. Takođe možete da smestita psa na hladno mesto, idealno klimatizovano. Ipak, dr Filips ne preporučuje stavljanje vlažnog peškira preko njih, jer to može da ometa protok vazduha.

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas