Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОКАЗАТЕЉ ДА ИМАТЕ ПОСЛА СА ПАСИВНО-АГРЕСИВНОМ ОСОБОМ: Ево како да их препознате у сваком тренутку

Већина људи лако препозна када је у њиховој близини неко је отворено агресиван и дрзак. Никако није добар осећај чути неку увреду, неправедну критику или омаловажавање, али бар нам је јасно зашто смо повређени. Но, понекад људи око нас, било то чланови породице, колеге или пријатељи, чине да се осећамо непријатно и потиштено, иако не можемо сасвим јасно да утврдимо зашто је то тако.

1712575368_shutterstock_329419172--1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда имате посла са пасивно-агресивним понашањем које није увек лако открити и далеко је вештије од отворене агресивност. Пасивна агресија је склоност појединаца да индиректно изражавају непријатељство или намећу своју вољу кроз радње као што су суптилне увреде, мрзовољно понашање, тврдоглавост или намерно неиспуњавање обавеза.

Пошто је пасивно-агресивно понашање индиректно и није транспарентно, може бити тешко уочити га, посебно ако нисте склони читању између редова или дубљем разумевању туђих потеза.

Данско-америчка професорка филозофије и списатељица Берит Брогард за "Психологy Тодаy" навела је пет најчешћих начина на које људи показују пасивно-агресивно понашање.

1. Третман ћутањем

У свом стандардном облику третман ћутањем састоји се од потпуног игнорисања друге особе; одбијања да се одговори на било које питање, или чак и одбијања да се покаже свест о присуству друге особе. Ова врста понашања је врло експлицитна, па не спада у потпуности у домен пасивно-агресивног понашања. С друге стране, постоје и суптилнији начини на које неко може да презентује третман ћутањем. На пример, може се десити да вас колега "случајно" не види у ходнику на послу, иако сте се срели практично лицем у лице. Или када неко намерно игнорише ваше коменаре, али није доследан у томе, па не можете проценити да ли је са намером или не.

2. Суптилне увреде

Отворене увреде се лако препознају, али суптилне увреде нас остављају збуњеним - односно никада нисмо сигурни да ли се иза њих заиста крије увреда или смо нешто погрешно протумачили. Рецимо, пријатељица се може претварати да вам даје комплимент, али када добијете прилику да размислите о томе, схватите да је реч о прикривеној увреду.

Још један пример јесте када вам шеф каже да сте "обавили добар посао", а потом дода "скоро добро као што је то урадио тај и тај" (суптилна увреда).

Суптилна увреда може да се састоји и од скривеног или полускривеног позивања на ваше најслабије тачке - рецимо потенцирање од стране вашег колеге да сте диплому стеклни на приватном факултету, чиме жели да каже да је "бољи" од вас.

3. Мрзовољно понашање

Непријатно је бити у близини људи који су суморни, ћудљиви, снуждени и мрзовољни, а да притом немате јасну представу зашто су такви; скоро да је једнако лоше као када су ту људи који гласно изражавају свој бес или узнемиреност. Такви људи се неће насмејати на виц или шалу, чак и када се сви остали у друштву смеју. Такође, умеју да одговоре на неки невини, безначајан коментар прилично оштро и негативно. Могу се жалити на све око себе, чинећи да се сви око њих осећају тужно и непријатно и то несвесни зашто је дошло до тих осећаја.

4. Тврдоглавост

Да, тврдоглавост може да буде веома корисна особина у неким ситуацијама, посебно када треба заштити своју личност или заузети неки став. Али, понекад је тврдоглавост само начин да се неко казни. Пасивно-агресивне особе неретко заузимају и истичу свој став само зато што то знају да ће изнервирати вас или друге људе који их слушају, а притом желе да им се "освете" за нешто.

5. Намерно одбијање да се ураде потребни задаци

Знате каква су тврдоглава деца: када дођу у одређене године, на пример тинејџерске, одбијају да ураде оно што им се каже, иако је то неопходно и за њихово је добро. Али, деца су деца - то не приличи одраслима.

Лако је схватити када се одрасли овако понашају; на пример ваш препушта пуну одговорност другима или преузимају задатак, а онда га не завршавају на време. Ако је ово резултат стреса на послу или проблема код куће, онда можда није у питању пасивна агресија. Али, ако је ово чест тип понашања и не може да се препише спољним факторима, може да буде намерно и самим тим да се уброји у пасивно-агресивно понашање.

(Блиц)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas