Витамин У је термин уведен раних 1950-их за идентификацију једињења у соку од купуса
Упркос свом имену, витамин У није прави витамин, већ дериват аминокиселине метионин, пише Хеалтхлине.
О витамину У се не зна много, али је познато да је доступан посебно у поврћу крсташа као што су купус, броколи, прокулице и кељ.
Предности и употреба Витамин У углавном се везују за побољшање варења, јачање имунитета, заштиту од алергија на храну, снижавање холестерола и убрзавање зарастања рана. Међутим, истраживања су ограничена.
Витамин У није стабилан на високој температури, због чега би термичка обрада хране довела до његове разградње.
Слово је овом витамину додељено и симболично. Један од главних учинака витамина У је утицај на желудац, односно чир на желуцу (лат. улцус) па се слово „У“ у називу односи на његову примарну индикацију.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ