Трешње су најомиљеније летње воће многих, а постоје многе занимљивости које нисте знали о овој супер храни
Oglas
Богате су витаминима и минералима, пуне су антиоксиданса, али оно што многе жене највише радује је и та чињеница, да садрже јако мало калорија.
Прочитајте још: Три разлога зашто треба јести ЈАГОДЕ, а први је срце
Ипак, њихова историја је веома богата, па постоји неколико чињеница које нисте знали о овом укусном воћу.
Историјске чињенице о трешњама
-
Трешња се у Јапану сматра узвишеном биљком, због тога је Јапан 1912. године поклонило Америци 3.020 стабала трешње у знак њиховог пријатељског односа. Стабла су посађена у Сакура парку на Менхетну у Њујорку.
- Плод трешње део је породице ружа, којој такође припадају бадеми, брескве, марелице и шљиве.
- - Како се наводи, Римљани су открили трешњу 70 година пре Нове ере на подручју тадашње Анатолије.
- Канада држи рекорд за припрему највеће пите од трешања на свету од 18 тона, а испекли су је становници града Оливер и тако срушили рекорд који је до тада држао град Траверсе.
- Немачка реч Кирсцх, по којој су ликери од трешања добили име, долази од речи карсху, а ово име добиле су трешње које су култивисане на подручју некадашње Мезопотамије.
- Хемијска реакција између трешања и прашка за пециво узрокује плаву боју када је јело готово.
- Иако су већ тада биле популарне као воћни десерти, током 15. и 16. века трешње су се користиле у медицинске сврхе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas