Мучи вас киселина у желуцу након само једне шољице кафе? За овај напитак кажу да убија горушицу… Да ли бисте ви попили ову мешавину?
Неке врсте кафе имају већу концентрацију киселине која може да узнемири осетљив желудац, поготово ако дневно конзумирате више од једне шољице овог напитка.
Прочитајте још: ВАЖНО: Пет болести које "скривају" ХЛАДНИ ПРСТИ
Да бисте неутралисали киселину и олакшали пробаву, можете да се послужите магичним белим прашком – содом бикарбоном! Сода бикарбона или натријум-бикарбонат је изврсно природно помагало за неутрализацију киселине у организму, до којег може да дође због претеране конзумације слатке и масне хране. Има антиалергијска, антиупална и антигљивична својства.
Прстохват соде бикарбоне у кафи (или 1/8 кашичице на литар омиљеног напитка) на Западу је својеврсни народни лек за неутралисање киселине. Они који су пробали тврде да се у таквој кафи не осећа укус овог праха. Иако комбинација кафе и соде бикарбоне није позната у нашим крајевима, стручњаци тврде да заиста може да спречи појаву киселости у организму.
Ипак, треба имати на уму да сода бикарбона у кафи може да има и неке нуспојаве на организам – појачану појаву гасова, смањење апсорпције калцијума и општи утицај на пробаву, упозорава нутрициониста Марија Андријашевић. Можда нисте знали, али најгора комбинација су заправо кафа и млеко, бели напитак појачава киселост организма, па би особе које имају осетљив желудац требало да избегавају испијање кафе на овакав начин.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ