Рузмаринова активна супстанца корнозик ацид штити мозак од неуродегенерација, насталих усљед оштећења које су изазвали слободни радикали
Рузмарин није само зачинска биљка која даје посебан укус јелима, већ и заштитник мозга. Његова активна супстанца корнозик ацид штити мозак од неуродегенерација, насталих услед оштећења које су изазвали слободни радикали.
Алцхајмерова болест је једно од најпозантијих неуродегенеративних обољења које је условљено штетним деловањем слободних радикала, истакли су научници истраживачких центара у Лос Анђелесу и Јапану.
Прочитајте још: НЕ ЗНАЈУ ЗА РАК: Јеловник НАЈЗДРАВИЈЕГ народа на свету (ФОТО)
У експериментима које су изводили др Такуми Сатоха у Јапану и др Стеwарт Липтон у Лос Анђелесу показало се да корнозик ацид постаје активан под утицајем слободних радикала, нападајући их уместо неурона, тако да неурони остају очувани. На тај начин он преузима улогу активног лека, а не изазива никакве нежељене ефекте.
Делује кроз механизам назван редокс хемија, где се електрони пребацују са једног молекула на други да би активирали имуни одговор организма.
Прочитајте још: Прво што ујутру пијете је КАФА? Ево шта се догађа у телу следећих шест сати
У овој истраживачкој авантури можда је најважније да би евентуално нови неуролошки лекови са лековитим састојцима из рузмарина, били апсолутно нешкодљиви за људе, поручују научници.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ