Ruzmarinova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od neurodegeneracija, nastalih usljed oštećenja koje su izazvali slobodni radikali
Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već i zaštitnik mozga. NJegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od neurodegeneracija, nastalih usled oštećenja koje su izazvali slobodni radikali.
Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim delovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Anđelesu i Japanu.
Pročitajte još: NE ZNAJU ZA RAK: Jelovnik NAJZDRAVIJEG naroda na svetu (FOTO)
U eksperimentima koje su izvodili dr Takumi Satoha u Japanu i dr Stewart Lipton u Los Anđelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani. Na taj način on preuzima ulogu aktivnog leka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.
Deluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gde se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma.
Pročitajte još: Prvo što ujutru pijete je KAFA? Evo šta se događa u telu sledećih šest sati
U ovoj istraživačkoj avanturi možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lekovi sa lekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU