Добар извор влакана, протеина, минерала магнезијума и бакра, Е витамина, фолата и природних једињења који смањују холестерол.
Кад желите нешто здраво, хрскаво и лако за јести у покрету орашасти плодови свих врста – бадеми, кикирики, индијски орашчић – одлична су опција, а узевши у обзир да су орашасти плодови добри извор масти, влакана и протеина уз обиље различитих витамина и минерала одличан су избор и због здравља.
Иако можда није тако популарна попут бадема и пистаћи су исто одлична опција.
Дијететичара и портпаролка Академије за исхрану и дијететику Соња Ангелоне рекла је како су пистаћи добар извор влакана, протеина, минерала магнезијума и бакра, Е витамина, фолата и природних једињења који смањују холестерол који се називају биљни стероли, а они имају и много других здравствених добробити.
Прочитајте још: Ово је најбоље воће за зимске дане
Одличан извор влакана
- Влакна су важна за низ различитих аспеката нашег здравља, као што су правилно функционисање пробаве и помагање у одржавању здраве тежине. Будући да влакна повећавају ситост, пистаћи могу заправо помоћи у контроли тежине ако се једу у одговарајућим количинама - каже Ларсон.
Фото: Депосит
Пистаћи су мање калорични од већине осталих орашастих плодова
Са 159 калорија на 25 грама пистаћи су једна од мање калоричних врста орашастих плодова. Сто грама садржи 550 калорија, док 100 грама лешника садржи 630 калорија, 670 калорија садржи 100 грама ораха док 100 грама макадамија ораха имају чак 720 калорија.
Помажу да боље спавамо
Изненађујућа и забавна чињеница о пистацијама је да садрже мелатонин, хормон који регулише циклус спавања и времена које проведете будни, а Ангелонеу сматра да су управо пистаћи орашасти плод с највише мелатонина.
Прочитајте још: Ево "формуле": Помоћу овог НАПИТКА живећете дуже и здравије
Људи их се тешко преједу
- У поређењу с другим орашастим плодовима, пистаћи имају добру равнотежу између протеина и масти - каже Ларсон. Уз то, због тога што долазе у љусци, споро се једу јер их она успорава.
Здраве масноће из пистаћа подржавају дугорочно здравље
Захваљујући здравим мастима, углавном мононезасићеним и полинезасићеним, једење пистаћа може дугорочно да побољша ваше здравље. Стручњаци верују да ове масти могу помоћи снижавању лошег холестерола, смањујући тако ризик од срчаног и можданог удара. Они такође помажу у развоју и одржавању ваших ћелија, а уз то, полинезасићене масти садрже и есенцијалне масне киселине које су потребне за рад мозга.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ