Претеран унос ових намирница може погоршати памћење
Иако тачан узрок појаве Алцхајмерове болести и деменције није утврђен, поједини стручњаци сматрају да храна коју конзумирамо може побољшати процес памћења или пак допринети погоршању когнитивних функција.
Која храна може погоршати процес памћења ако је конзумирамо у великим количинама?
1. Прерађени млечни производи
Прерађени млечни производи попут топљеног сира могу допринети стварању плака у мозгу. Нека истраживања су показала да прерађена храна може убрзати процес пропадања мозга. Због тога, ове намирнице треба да сведете на минимум.
Прочитајте још: Четири навике које могу да вам побољшају ниво енергије: Промените рутине
2. Бели хлеб
Колачи, бели хлеб и тестенине такође спадају у намирнице које треба да избегавате. И ове намирнице могу изазвати процес стварања плака у мозгу и осталих упалних процеса у телу. Производе од белог брашна боље је заменити житарицама од целог зрна.
3. Бели пиринач
Осим белог пиринча, ту спадају и шпагете, крекери и колачи. Њихова конзумација у великим количинама може повећати ризик од настанка плакова у мозгу и, последично, појаве деменције или Алцхајмерове болести. Нађите здраве замене овој храни - уместо белог користите смеђи шећер, а уместо рафинисаних шећера користите природне заслађиваче.
4. Кокице
Кокице садрже диацетил, једињење које може повећати стварање амилоидних плакова у мозгу. Једно истраживање спроведено пре деценију, дошло је до резултата да диацетил може повећати штетне ефекте акумулације протеина и повећати ризик од настанка респираторних и плићних обољења.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ