Калцијум се у телу садржи око 1000-1200 грама и сматра се једним од водећих међу свим макроминералима.
Улога калцијума у телу је веома велика.
Поред одржавања здравља костију и зуба, у његове функције спадају: регулација стања ноктију, косе и коже, контрола преноса нервних импулса, регулисање васкуларног тонуса и рада срца, помоћ у функционисању слуха и вида итд.
Знамо да су млечни производи одличан извор калцијума. Али поред њих, постоје и други производи са не мање импресивном (а негде и више) концентрацијом минерала.
Атлантске сардине
Свега 100 грама конзервиране хране садржи 382 милиграма калцијума, што у процентима износи 38% препоручене дневне дозе. Сардине спречавају уништавање ћелија, нормализују крвни притисак, стимулишу мозак и одолевају запаљенским процесима.
Сусам
Сусам је једна од оних намирница које имају пуно калцијума. У 100 грама - 1474 мг, што значи 147% дневне потребе. Сусам јача имуни систем, благотворно делује на гастроинтестинални тракт и варење, помаже убрзању метаболизма и побољшава стање коже.
Мак
Сам по себи, мак је богат извор разних витамина и минерала. У њему је више калцијума него у млеку: на 100 грама - 1667 милиграма (166% дневне потребе). Мак смањује нервне поремећаје и подржава функционисање ћелија, помаже у спречавању стварања камена у бубрегу, побољшава оштрину вида и служи као аналгетик.
Тофу
Тофу се можда не може похвалити истим запањујућим садржајем макронутријената као семенке мака или сусама, али такође има значајну количину калцијума: 372 милиграма на 100 грама (37% дневне вредности). Корисна својства тофуа: смањење ризика од развоја кардиоваскуларних болести, побољшање функционисања бубрега и жучне кесе, активирање мозга и невербалне меморије.
Сунцокрет
Свега 100 грама сунцокретовог семена садржи 367 милиграма калцијума, што у процентима износи 36% дневне потребе. Семе сунцокрета смањује ниво лошег холестерола, снижава крвни притисак, минимизира упале у телу и снижава ниво шећера у крви.