Добра вест за оне који су нетолерантни на лактозу је да млеко није на врху листе
Калцијум је најзаступљенији минерал у нашем телу. Лекари препоручују одраслима да уносе најмање 1.000 милиграма калцијума дневно, а деци, старијим особама и женама у постменопаузи може бити потребно још више.
Прочитајте још: Ојачајте стабљику ОРХИДЕЈЕ препаратом са белим луком (РЕЦЕПТ)
1. Семенке
Сусам, мак, чиа семенке и целер садрже много калцијума. У кашичици мака 127 милиграма калцијума, сусам - 70 милиграма. Осим тога, семе садржи мноштво других корисних хранљивих материја као што су манган, гвожђе, бакар и омега-3 масне киселине.
2. Сир
Нису сви сиреви исти у овом погледу. Пармезан је најбогатији калцијумом - 30 грама садржи 242 милиграма минерала. У меким сортама сира и свежег сира мање је калцијума, око 30-50 милиграма на 30 грама производа. Узгред, калцијум се лакше повећава из млека него из биљних извора, имајте то на уму. И боље је јести сир и свјежи сир одвојено од чаја и кафе - кофеин омета апсорпцију калцијума.
3. Јогурт
Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите
Чаша обичног грчког јогурта садржи више од 20 процената ваше дневне потребе за калцијумом. Плус пробиотици и други корисни елементи у траговима: калијум, фосфор, витамини Б.
4. Конзервирана риба
Под условом да је поједете са костима. Само 100 грама рибљих конзерви садржи скоро трећину дневног уноса калцијума - не треба јести више, уосталом, у производу има пуно соли.
5. Пасуљ и сочиво
Имају доста биљних протеина, али и калцијума. Истина, релативно мало - 150 грама готовог пасуља или сочива садржи око 200 милиграма калцијума. Али уз то ћете добити добар део цинка, фолне киселине, магнезијума, калијума и гвожђа.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ