Нутриционисти препоручују редовно конзумирање рибе наглашавајући колико је она здрава, али се чини да ова намирница ипак није довољно често на јеловнику просечне породице
Изузетне хранљиве вредности, риба се препоручује за све узрасте и подједнако је корисна за здраве и болесне. Широки спектар различитих рибљих врста условљава различитост начина припреме рибе.
Риба је ниске калоријске вредности у поређењу са осталим месима. Калоријска вредност варира, од беле рибе (70 до 80 Кцал на 100г) до плаве рибе (120 до 200 кцал на 100г) зато је идеална у исхрани особа који се боре са вишком килограма.
Протеини рибе садрже све есенцијалне амино киселине које су неопходне за раст, развој и правилно функционисање људског организма.
Пастрмка је богата витаминима А, Б12 и Д, као и комплетним протеинима и омега-3 масним киселинама
Врста масних киселина која се налази у изобиљу у плавој риби штити срце и артерије. За разлику од других врста меса, риба садржи полинезасићене масне киселине као што су омега 6 и омега 3 масне киселине. Ево које рибе спадају у најздравије на свету:
Бакалар
Бакалар је богат извор комплетних протеина, многих макро и микроелемената. Истовремено је мало калорија (90 кцал по порцији) и практично не садржи масти. Бакалар печен или барен на пари је одличан за дијеталну вечеру, посебно ако додате поврће.
Прочитајте још: Дом који има ОВУ БИЉКУ срећа прати заувек: У народу се верује да је АМАЈЛИЈА, а помаже код 8 БОЛЕСТИ
Пастрмка
Пастрмка је богата витаминима А, Б12 и Д, као и комплетним протеинима и омега-3 масним киселинама. Омега 3 су неопходне за јачање зидова крвних судова, контролу нивоа холестерола у крви и спречавање кардиоваскуларних болести.
Фото: Пиксабеј
Туна
Туна се сматра једном од најздравијих врста риба. 100 грама туњевине садржи рекордних 22 г протеина, половину дневног уноса витамина Д и у потпуности покрива телесну потребу за најважнијим елементом у траговима – селеном. Туњевина се може купити свежа или конзервирана (важно је да буде у сопственом соку, а не у уљу). Можете је додати салатама и сендвичима.
Сардине
Сардине су богат извор витамина Б12, који је телу потребан за производњу црвених крвних зрнаца (еритроцита), регулацију нервне функције и синтезу нуклеинских киселина. Поред тога, редовно конзумирање сардина може смањити лош холестерол и спречити кардиоваскуларне болести.
Тилапија
Тилапија је складиште витамина и минерала: садржи витамине Б, Е, К, соли фосфорне киселине, корисне масне киселине, магнезијум, селен, цинк и гвожђе. Поред тога, 100 грама тилапије садржи половину дневне вредности комплетних протеина, док је садржај калорија у риби релативно низак.
БОНУС ВИДЕО: