Нутриционисти препоручују редовно конзумирање рибе наглашавајући колико је она здрава, али се чини да ова намирница ипак није довољно често на јеловнику просечне породице
![1645798564_fish-gdb0601e66_1280.jpg](/cache/images/3/e/2/0/1/3e20129aefdcfea83ed534d8f1c10a1dd6d822bd.jpg)
Изузетне хранљиве вредности, риба се препоручује за све узрасте и подједнако је корисна за здраве и болесне. Широки спектар различитих рибљих врста условљава различитост начина припреме рибе.
Риба је ниске калоријске вредности у поређењу са осталим месима. Калоријска вредност варира, од беле рибе (70 до 80 Кцал на 100г) до плаве рибе (120 до 200 кцал на 100г) зато је идеална у исхрани особа који се боре са вишком килограма.
Протеини рибе садрже све есенцијалне амино киселине које су неопходне за раст, развој и правилно функционисање људског организма.
Пастрмка је богата витаминима А, Б12 и Д, као и комплетним протеинима и омега-3 масним киселинама
Врста масних киселина која се налази у изобиљу у плавој риби штити срце и артерије. За разлику од других врста меса, риба садржи полинезасићене масне киселине као што су омега 6 и омега 3 масне киселине. Ево које рибе спадају у најздравије на свету:
Бакалар
Бакалар је богат извор комплетних протеина, многих макро и микроелемената. Истовремено је мало калорија (90 кцал по порцији) и практично не садржи масти. Бакалар печен или барен на пари је одличан за дијеталну вечеру, посебно ако додате поврће.
Прочитајте још: Дом који има ОВУ БИЉКУ срећа прати заувек: У народу се верује да је АМАЈЛИЈА, а помаже код 8 БОЛЕСТИ
Пастрмка
Пастрмка је богата витаминима А, Б12 и Д, као и комплетним протеинима и омега-3 масним киселинама. Омега 3 су неопходне за јачање зидова крвних судова, контролу нивоа холестерола у крви и спречавање кардиоваскуларних болести.
Фото: Пиксабеј
Туна
Туна се сматра једном од најздравијих врста риба. 100 грама туњевине садржи рекордних 22 г протеина, половину дневног уноса витамина Д и у потпуности покрива телесну потребу за најважнијим елементом у траговима – селеном. Туњевина се може купити свежа или конзервирана (важно је да буде у сопственом соку, а не у уљу). Можете је додати салатама и сендвичима.
Сардине
Сардине су богат извор витамина Б12, који је телу потребан за производњу црвених крвних зрнаца (еритроцита), регулацију нервне функције и синтезу нуклеинских киселина. Поред тога, редовно конзумирање сардина може смањити лош холестерол и спречити кардиоваскуларне болести.
Тилапија
Тилапија је складиште витамина и минерала: садржи витамине Б, Е, К, соли фосфорне киселине, корисне масне киселине, магнезијум, селен, цинк и гвожђе. Поред тога, 100 грама тилапије садржи половину дневне вредности комплетних протеина, док је садржај калорија у риби релативно низак.
БОНУС ВИДЕО: