Nutricionisti preporučuju redovno konzumiranje ribe naglašavajući koliko je ona zdrava, ali se čini da ova namirnica ipak nije dovoljno često na jelovniku prosečne porodice
Izuzetne hranljive vrednosti, riba se preporučuje za sve uzraste i podjednako je korisna za zdrave i bolesne. Široki spektar različitih ribljih vrsta uslovljava različitost načina pripreme ribe.
Riba je niske kalorijske vrednosti u poređenju sa ostalim mesima. Kalorijska vrednost varira, od bele ribe (70 do 80 Kcal na 100g) do plave ribe (120 do 200 kcal na 100g) zato je idealna u ishrani osoba koji se bore sa viškom kilograma.
Proteini ribe sadrže sve esencijalne amino kiseline koje su neophodne za rast, razvoj i pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.
Pastrmka je bogata vitaminima A, B12 i D, kao i kompletnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama
Vrsta masnih kiselina koja se nalazi u izobilju u plavoj ribi štiti srce i arterije. Za razliku od drugih vrsta mesa, riba sadrži polinezasićene masne kiseline kao što su omega 6 i omega 3 masne kiseline. Evo koje ribe spadaju u najzdravije na svetu:
Bakalar
Bakalar je bogat izvor kompletnih proteina, mnogih makro i mikroelemenata. Istovremeno je malo kalorija (90 kcal po porciji) i praktično ne sadrži masti. Bakalar pečen ili baren na pari je odličan za dijetalnu večeru, posebno ako dodate povrće.
Pročitajte još: Dom koji ima OVU BILJKU sreća prati zauvek: U narodu se veruje da je AMAJLIJA, a pomaže kod 8 BOLESTI
Pastrmka
Pastrmka je bogata vitaminima A, B12 i D, kao i kompletnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Omega 3 su neophodne za jačanje zidova krvnih sudova, kontrolu nivoa holesterola u krvi i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.
Foto: Piksabej
Tuna
Tuna se smatra jednom od najzdravijih vrsta riba. 100 grama tunjevine sadrži rekordnih 22 g proteina, polovinu dnevnog unosa vitamina D i u potpunosti pokriva telesnu potrebu za najvažnijim elementom u tragovima – selenom. Tunjevina se može kupiti sveža ili konzervirana (važno je da bude u sopstvenom soku, a ne u ulju). Možete je dodati salatama i sendvičima.
Sardine
Sardine su bogat izvor vitamina B12, koji je telu potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), regulaciju nervne funkcije i sintezu nukleinskih kiselina. Pored toga, redovno konzumiranje sardina može smanjiti loš holesterol i sprečiti kardiovaskularne bolesti.
Tilapija
Tilapija je skladište vitamina i minerala: sadrži vitamine B, E, K, soli fosforne kiseline, korisne masne kiseline, magnezijum, selen, cink i gvožđe. Pored toga, 100 grama tilapije sadrži polovinu dnevne vrednosti kompletnih proteina, dok je sadržaj kalorija u ribi relativno nizak.
BONUS VIDEO: