Sir je proizvod koji sadrži mnoge korisne hranljive materije kao što su proteini, masti, kalcijum, fosfor, vitamini A, D, B2 i B12, cink, selen i drugi
Ako sir redovno jedete, imaće samo koristi, jer sir:
Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu
- Obezbeđuje potrebnu količinu proteina: Sir je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, važne komponente za izgradnju i popravku tkiva u telu.
- Bogat kalcijumom: Sir sadrži značajnu količinu kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti, zube, mišiće i nervni sistem.
- Jača imuni sistem: Neke vrste sireva sadrže probiotike, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, inhibiranju rasta štetnih bakterija i smanjenju upale.
- Pomaže u poboljšanju varenja: Enzimi koji se nalaze u siru mogu pomoći u poboljšanju varenja, ubrzanju metabolizma i povećanju nutritivne vrednosti druge hrane.
- Povećava sitost: Sir je zasitna hrana koja može pomoći u smanjenju apetita, smanjenju unosa hrane i povećanju sitosti.
Pročitajte još: Kraljica Leticija popularni jesenji materijal ponela i na majici: Savršen spoj uz klasične pantalone (FOTO)
Ali, uprkos brojnim zdravstvenim prednostima sira, vredi zapamtiti da on sadrži mnogo masti i kalorija, pa ga konzumiranje u velikim količinama može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema. Na primer, kod hipertenzije, bolje je izbegavati tvrde i stare sorte, jer sir sadrži dosta soli. Kao i kod svake hrane, važno je koristiti umerenost i jesti sir u razumnim količinama kao deo uravnotežene ishrane.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU