Редовно узимање какао флаванола могло бити један од неколико чинилаца који објашњавају когнитивне добробити које пружа чоколада
Ма колико да је препоручљива да је избегавамо, посебно у периодима строгих дијета и током озбиљних рестрикција у исхрани, чоколада је обавезна за одржавање конгитивних функција нашег организма.
Ризици од повишеног крвног притиска и дијабетеса типа 2 нижи код оних који редовно конзумирају чоколаду...
Наиме, истраживање је показало да људи који једу чоколаду барем једном недељно били су бољи на тестовима когнитивних способности од оних који ретко у њој уживају. У студији, објављеној у часопису "Appetite" учестовало је 968 људи у доби од 23 до 98 година.
Прочитајте још: Вера (71) никада не иде код доктора и ништа је не боли. Пије само једну ствар
Когнитивне добробити чоколаде
Научници верују да би редовно узимање какао флаванола могло бити један од неколико чинилаца који објашњавају когнитивне добробити које пружа чоколада. Такође, аутори студије тврде да су ризици од повишеног крвног притиска и дијабетеса типа 2 нижи код оних који редовно конзумирају чоколаду.
Прочитајте још: Чаша ЈЕЧМЕНЕ ВОДЕ је боља од шаке лекова: Регулише холестерол, чува срце и убрзава метаболизам
Научници су закључили да ће будућа истраживања дати даље увиде у повезаност чоколаде богате какао флаванолима и неуро-психолошког здравља и у механизме који их повезују. Они сматрају да ће у будућим студијама бити важно истражити оптималне количине за кратке и дугорочније учинке.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ