Redovno uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko činilaca koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada
Ma koliko da je preporučljiva da je izbegavamo, posebno u periodima strogih dijeta i tokom ozbiljnih restrikcija u ishrani, čokolada je obavezna za održavanje kongitivnih funkcija našeg organizma.
Rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovno konzumiraju čokoladu...
Naime, istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu čokoladu barem jednom nedeljno bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji retko u njoj uživaju. U studiji, objavljenoj u časopisu "Appetite" učestovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina.
Pročitajte još: Vera (71) nikada ne ide kod doktora i ništa je ne boli. Pije samo jednu stvar
Kognitivne dobrobiti čokolade
Naučnici veruju da bi redovno uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko činilaca koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada. Takođe, autori studije tvrde da su rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovno konzumiraju čokoladu.
Pročitajte još: Čaša JEČMENE VODE je bolja od šake lekova: Reguliše holesterol, čuva srce i ubrzava metabolizam
Naučnici su zaključili da će buduća istraživanja dati dalje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuro-psihološkog zdravlja i u mehanizme koji ih povezuju. Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine za kratke i dugoročnije učinke.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU