Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се КРИЈЕ из буђења током ноћи и како то да спречите? Докторка открила медоте које вам могу помоћи да мирно спавате

Позната докторка откила због чега се људи најчешће буде у току ноћи и имају проблем са несаницом

1702545605_357b034c9fcd3a380535b6bf56705941fcc0f654.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свако ко се икада пробудио усред ноћи, а потом узалуд покушавао да поново заспи, зна колико ово може да буде исрцпљујуће стање.

Многи уопште не успеју у науму да поново утону у сан, већ остају будни до јутра. Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести више од 17 одсто одраслих има проблема са спавањем готово сваког дана.

Докторка Бајкан Луо, стручњак за спавање из Сан Францсика и извршна директорка компаније ЛумосТецх која производи паметну маску за спавање, открила је шта се крије иза ноћног буђења и како то да спречите.

Неки од уобичајених разлога за поремећај сна јесу стрес и анксизност, нелагодност или бол и промене у околини попут буке или кретања. Такође, прениске или превисоке температуре могу да доведу до испрекиданог сна. И поремећаји спавања као што су синдром немирних ногу или хркање могу бити узроци буђења.

Шта да радите када се пробудите?

Када се пробудите усред ноћи, најбоље је да останете у кревету, покушате да се опустите и видите можете ли опет да заспите, каже др Луо.

Она предлаже да испробате неке популарне технике као што је прогресивна релакасација, вежбе дисање, "белу буку" или друге методе које вам помажу да се опустите.

- Ако ни после 10 до 15 минута не успевате да заспите, време је да устанете из кревета - саветује др Луо.

- Покушајте да одете на тихо и удобно место у кући, као што је кауч и да започнете неку тиху активност са малом менталном стимулацијом као што је читање књиге, а потом се вратите у кревет - додаје она.

Грешке које треба избегавати

Иако највећи број управо то ради, не би требало да посегнете за телефоном или да погледате на сат ако вам се сан нагло прекине у току ноћи, саветује др Луо.

- Проверавање времена након буђења усред ноћи једна је од најчешћих грешака, а она нам одмаже. Повећава стрес и отежава нам да поново заспимо. Ако проверите време на телефону, садржај телефона би могао буде исувише стимулативан, што ће вас додатно спречити да се опустите и заспите - каже она.

Шта треба да знате о свом унутрашњем сату?

Буђење усред ноћи може бити и резултат тога што унутрашњи сат вашег тела није у складу са вашим распоредом спавања.

- Наш сан је под утицајем два кључна фактора - рано увече је то повећање притиска у сну, потреба нашег тела за одмором, што нам помаже да заспимо. Касније током ноћи, наш унутрашњи сат, познат као циркадијална сигнализација, игра кључну улогу у одржавању сна. У идеалном сценарију, ова два фактора функционишу заједно да бисте добро спавали. Али ако притисак у сну нестане пре него што се циркадијални сигнал у потпуности активира, то би могло да доведе до ноћног буђења - објашњава ова докторка.

Ако нисте сигурни зашто се често будите током ноћи, можете се потрудити да подесите свој унутрашњи сат како бисте проверили да ли ће то решити или смањити испрекидани сан. Неки начини да прилагодите свој циркадијални ритам укључује буђење сваког дана у исто време, промену времене оброка, узимање суплемената мелатонина, вежбање у различито доба дана и конзумирање умерених количина кофеина у јутарњим часовима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas