Током менопаузе, жене које једу много слатких намирница и прерађених житарица имају већу могућност да пате од несанице, показује америчко истраживање.
Велико америчко истраживање које је обухватило жене у менопаузи, у средњим шездесетим годинама, показало је да прехрамбени гликемијски индекс директно утиче на проблем са несаницом.
Жене са највишим прехрамбеним гликемијским индексом, што значи да су јеле највише угљених хидрата у облику белог хлеба, слаткиша и заслађених напитака, имале су 11 одсто веће изгледе за несаницу од жена које су имале најнижи индекс.
Прочитајте још: Верници, почиње ускршњи пост: Ево шта треба да знате и ко НИКАКО НЕ СМЕ ДА ПОСТИ
- Несаница је још један добар разлог за избегавање слаткиша и састојака са шећером, осим контроле телесне тежине - наводе научници овог истраживања.
Кад шећер у крви брзо скочи, тело реагује ослобађањем инсулина. Последични пад нивоа шећера у крви може довести до скока хормона попут адреналина и кортизола, који могу утицати на сан.
Прочитајте још: ЗАЧИНИ УМЕСТО ЛЕКОВА: Кућну апотеку вам може заменити ШПАЈЗ
Несаница непропорционално погађа жене, према студији чији су резултати објављени у часопису American Jpurnal of Clinical Nutrition.
Прочитајте још: Заборавите на ГЛАДОВАЊЕ, откривамо вам РАЗЛИКЕ између дијете и здраве исхране
Студија је показала да су жене које су јеле више поврћа, влакана и свеже комаде воћа, а не сокове имале мање изгледе за развој поремећаја спавања и несанице.
Иако целе воћке садрже шећер, оне садрже и влакна која помажу да се на минимум сведу скокови шећера у крви због чега воће има нижи гликемијски индекс.