Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да ојачате кости и смањите могућност прелома? Решите све чешћи проблем

Остеопороза је болест коју називају епидемијом 21. века коју карактерише смањивање густине костију што за последицу има настанак прелома.

1715603514_shutterstock_682005259.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

На тему остеопорозе и да ли је и на који начин могуће заштитити кости и сачувати их од прелома разговарамо са др Татјаном Николов, специјалистом физикалне медицине и рехабилитације и начелником службе за дијагностичко-консултативне прегледе Специјалне болнице за реуматске болести у Новом Саду.

У свету око 10% становништва болује од остеопорозе, а пошто се број старијих особа повећава, претпоставља се да ће остеопороза бити још већи здравствени проблем, јер ће се и број прелома повећати. Процењено је да се у свету сваке три секунде, догоди прелом као последица остеопорозе. Односно свака трећа жена и сваки пети мушкарац након 50. године живота ће доживети прелом због смањене коштане чврстине.

Преломи се најчешће јављају на кичменим пршљеновима, куковима и ручном зглобу и догађају се чак и на такозвану „малу трауму“. То значи да ови преломи настају и у ситуацијама када се вероватно не би догодили, да нема остеопорозе.

Др Татјана Николов

Од остеопорозе обољевају особе оба пола и свих узраста, а посебно су угрожене жене у менопаузи. Тада долази до смањеног лучења женских полних хормона и престаје њихова заштитна улога на кост. Код мушкараца је губитак коштане масе спорији и мањи, кости су чвршће, па они ређе имају остеопорозу.

Фактори ризика за настанак остеопорозе су многобројни. Можемо их поделити у две групе, на промењиве и непромењиве.

Фото: промо

Непромењиви фактори ризика су они на које не можемо да утичемо: женски пол, бела раса, рана менопауза (пре 45. године живота), остеопороза и прелом кука мајке, животна доб преко 65 година и генетска предиспозиција. Такође, неке придружене болести могу лоше утицати на здравље костију. Ту спадају болести жлезда са унутрашњим лучењем, бубрежна инсуфицијенција, поремећаји апсорпције и неке упалне реуматске болести), као и употреба неких лекова који смањују коштану густину.

За разлику од претходних фактора ризика на које не можемо утицати, јако је битно утицати на оне факторе, који зависе од нас. Смањењем телесне тежине, прекидом конзумирања алкохола, престанком пушења, као и редовним уношењем витамина K2 i D3 можемо у великој мери спречити настанак остеопорозе.

Према препорукама Свестске Здравствене Организације дијагноза се поставља ДXА прегледом. Преглед је безболан и комфоран за пацијента, траје неколико минута, безбедан је, тако да је могуће коштану густину измерити у свим животним добима, укључујући и децу.

Данас постоји велики број лекова који се примењују у циљу спречавања и лечења остеопорозе. Терапија има за циљ да одржи постојеће стање или да поправи коштану густину. Све лекове можемо поделити у три основне групе: лекови који спречавају разградњу кости, лекове који стимулишу изградњу кости и лекове који имају оба наведена ефекта.

Као што је већ поменуто, важан део за спречавање настанка и развоја остеопорозе је редовно уношење витамина K2 и D3. Битно је нагласити да они најбоље делују заједно те да је суплементација препаратом K2D3® Viva ефикаснија у спречавању губитка коштане масе него када се ови витамини користе појединачно.

K2D3® Viva је јединствен препарат који може помоћи да се спречи настанак и развој остеопорозе. Једна софт гел капсула овог препарата садржи 2000 IJ витамина D3, што представља препоручену дневну дозу, која омогућава адекватно преузимање калцијума. Да би се калцијум правилно искористио тј. уградио у кости, а не у нека друга ткива, неопходан је витамин К2, што управо имамо у овој идеалној комбинацији. Зато је уз витамин D3 увек потребно узимати и витамин К2. Предност је и у томе што се може несметано комбиновати са лековима за лечење остеопорозе и има добру ефикасност и подношљивост.

Важно је да знамо да је остеопороза „нема болест“ јер не даје никакве симптоме и открива се најчешће тек након што дође до прелома. Зато је моја препорука К2D3® Viva.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas