Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАД НАС "УХВАТИ" ШТУЦАЊЕ: Научници открили трик за који проверено ради (ВИДЕО)

Кад нас "ухвати" штуцање, чини нам се да помоћи нема - покушавамо са малим гутљајима воде, задржавањем даха, како смо некад негде чули, али не вреди. Ипак, лек за штуцање изгледа да постоји и налази се у кухињи, каже један кардиолог.

1724237392_3d67120355b054cbe7cac22bc3ce1a5927f4b65c.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Штуцање је напорно, досадно и сигурно нећемо престати са истим ни ако "висимо" наопачке или ако нас неко уплаши - једноставно нема вајде, а ни научних доказа који би потврдили ове далеко прихваћене тврдње. Ово стање почиње још у дијафрагми, а веома је препознатљиво због "хик" звука који се обавезно чује.

Да би престали да штуцамо, могуће је да би одређене врсте воћа могле да помогну у овом стању, каже кардиохирург Џереми Лондон.

"Једноставан и ефикасан начин да се заустави штуцање би био тај да накапате лимунов сок или сок од лимете у задњи део грла. То ће скоро одмах зауставити штуцање", каже доктор.

@drjeremylondon A simple and effective way to stop the hiccups #doctor #hiccup #surgeon #medstudent ##lifehacks##fyp ♬ original sound - Dr. Jeremy London, MD

Лекар, који има скоро 400 хиљада ТикТок пратилаца, рекао је да није познато зашто је ово ефикасно, али је понудио неке потенцијалне разлоге:

"Прва може бити стимулација вагусног нерва, који иде од мозга до испод дијафрагме", рекао је доктор.

Појаснио је да конзумација сока од лимуна или лимете може ресетовати сигнале из дијафрагме и зауставити штуцања. Овај трик би такође могао да функционише тако што активира мишиће у задњем делу грла или једњака.

Доктор је навео да сок од лимуна или лимете може помоћи у заустављању штуцања због изненадне промене у грлу, која може утицати да се прекине ово досадно стање.

Шта је тачно штуцање

Штуцање се дефинише као поновљени грчеви дијафрагме упарени са 'хик' звуком а стање се обично јавља када нешто "иритира нерве", што узрокује контракцију дијафрагме. Најчешћи је пролазни процес, који траје неколико секунди или минута.

Узроковано је прекомерним или пребрзим једењем, конзумацијом зачињене хране, пијењем газираних пића, гутањем ваздуха, пушењем, пијењем алкохола.

Када треба тражити медицинску помоћ

Док је штуцање краткотрајно и потпуно бенигно већину времена, упорне епизоде ​​су повезане са неким хроничним и понекад озбиљним здравственим стањима. Ово може укључивати поремећаје централног нервног система, дијабетес, болести бубрега и проблеме једњака, према клиници Мајо.

"Људима се саветује да потраже медицинску помоћ ако штуцање траје сатима, често се понавља или омета уобичајене функције", појаснио је др Марк Лоафман, а пише Фокс Њуз.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas