Чај од першуна умирује живце, ублажава болове, отклања наудутост, чисти крв, и то само су нека од дејстава због којих га народна медицина обилато користи.
Першун је медитеранска зачинска биљка, која због јарко зелених листова често игра главну улогу у декорацији хране, али она није само украс већ лек из природе.
Першун препоручују и као идеалан напитак у борби против грознице, болести бубрега, обољења мокраћних путева, дијабетеса, упале очију, убода, уједа, па чак и импотенције.
Познато је и да се грицкањем першуна уклања непријатан мирис из уста, а од ове биљке користи се све - и листови, и корен и семе.
Невероватна је способност ове биљке да подстиче излучивање течности из организма, тако да је веома корисна за здравље бубрега и свих мокраћних путева. Корен першуна делује као диуретик, па се употребљава за лечење разних облика прекомерног накупљање течности у организму.
Прочитајте још: Пријатан укус и моћно дејство: Рецепт за ДОМАЋИ ЧАЈ који јача ИМУНИТЕТ и помаже код ПРЕХЛАДЕ
Поред тога што подстиче излучивање течности, подстиче се и излучивање соли у организму па утиче на смањење крвног притиска. Из сличних разлога може помоћи у борби против гојазности. Затим, чај од першуна повећава еластичност крвних судова што умањује ризик од настанка уобичајених кардиоваскуларних болести.
Рецепт за чај од першуна
Једну кафену кашичицу семена, листа или корена першуна прелити са 200мл кључале воде, оставити да стоји 10-15 минута и процедити.
Пити врућ чај између оброка 2-4 пута дневно.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ