Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

До ког узраста бебе не треба да пију ВОДУ? Доктор решава недоумицу многих родитеља

Многе маме у дилеми су да ли треба беби да дају воду – неки кажу да нема потребе, неке старије генерације кажу "ми смо нашој деци давале и ништа им није фалило". Када све то чују, није ни чудо што су маме збуњене и не знају шта им је чинити.

1723728365_shutterstock_1378649078.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Шеф Оперативне јединице за општу педијатрију у инфективне болести у болници у Риму, др Алберто Вилани, каже да новорођенчадима не треба давати воду је им ствара лажан осећај ситости.

Бебама које доје није потребно нудити воду, чак ни лети, а беба која је жедна ће чешће желети да сиса и тако ће утолити и жеђ.

Када треба бебама давати воду

Бебама треба да почнете да дајете воду када почну да једу и чврсту храну. У првим месецима живота бебама не треба вода јер се мајчино млеко састоји од 95 одсто воде. Из тог разлога није потребно да дете пије било какву другу течност – воду, чајеве и слично, све док не почне да једе и чврсту храну.

Штавише, давање воде беби која још увек пије искључиво мајчино млеко или формулу, беспотребно "заузима место" у њеном стомачићу, што ствара лажан осећај ситости.

Уколико се дете храни млечном формулом, такође не треба давати воду јер се формула свакако прави са водом, те ће у том смислу задовољити и ове бебине потребе.

Како да дајете беби воду и колико

Када дете почне да једе и чврсту храну и дође време да му понудите и воду, најбоље је да то радите нудећи воду на кашичицу, док се беба навикне на укус.

Након тога беби можете да нудите воду и из флашице, постепено касније прелазећи на шоље за децу.

Уколико приметите да је беби сува кожа или су јој сува уста, чешће јој нудите да пије воду, пише нострофиглио.ит. Имајте на уму да дете може да буде жедно и када није гладно, па је добро да обратите пажњу и на његове покрете – ако плаче и делује узнемирено, можда је жедно.

Када је у питању количина воде, ево колико је оквирно потребно да деца различитих узраста уносе дневно:

  • Од шест до 12 месеци – 800 милилитара воде
  • Од једне до три године – 1,2 литра
  • Од четири до шест година – 1,6 литара
  • Од седам до десет година – 1,8 литара

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas