Oglas
· · Komentari: 0

Do kog uzrasta bebe ne treba da piju VODU? Doktor rešava nedoumicu mnogih roditelja

Mnoge mame u dilemi su da li treba bebi da daju vodu – neki kažu da nema potrebe, neke starije generacije kažu "mi smo našoj deci davale i ništa im nije falilo". Kada sve to čuju, nije ni čudo što su mame zbunjene i ne znaju šta im je činiti.

1723728365_shutterstock_1378649078.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Šef Operativne jedinice za opštu pedijatriju u infektivne bolesti u bolnici u Rimu, dr Alberto Vilani, kaže da novorođenčadima ne treba davati vodu je im stvara lažan osećaj sitosti.

Bebama koje doje nije potrebno nuditi vodu, čak ni leti, a beba koja je žedna će češće želeti da sisa i tako će utoliti i žeđ.

Kada treba bebama davati vodu

Bebama treba da počnete da dajete vodu kada počnu da jedu i čvrstu hranu. U prvim mesecima života bebama ne treba voda jer se majčino mleko sastoji od 95 odsto vode. Iz tog razloga nije potrebno da dete pije bilo kakvu drugu tečnost – vodu, čajeve i slično, sve dok ne počne da jede i čvrstu hranu.

Štaviše, davanje vode bebi koja još uvek pije isključivo majčino mleko ili formulu, bespotrebno "zauzima mesto" u njenom stomačiću, što stvara lažan osećaj sitosti.

Ukoliko se dete hrani mlečnom formulom, takođe ne treba davati vodu jer se formula svakako pravi sa vodom, te će u tom smislu zadovoljiti i ove bebine potrebe.

Kako da dajete bebi vodu i koliko

Kada dete počne da jede i čvrstu hranu i dođe vreme da mu ponudite i vodu, najbolje je da to radite nudeći vodu na kašičicu, dok se beba navikne na ukus.

Nakon toga bebi možete da nudite vodu i iz flašice, postepeno kasnije prelazeći na šolje za decu.

Ukoliko primetite da je bebi suva koža ili su joj suva usta, češće joj nudite da pije vodu, piše nostrofiglio.it. Imajte na umu da dete može da bude žedno i kada nije gladno, pa je dobro da obratite pažnju i na njegove pokrete – ako plače i deluje uznemireno, možda je žedno.

Kada je u pitanju količina vode, evo koliko je okvirno potrebno da deca različitih uzrasta unose dnevno:

  • Od šest do 12 meseci – 800 mililitara vode
  • Od jedne do tri godine – 1,2 litra
  • Od četiri do šest godina – 1,6 litara
  • Od sedam do deset godina – 1,8 litara

(Yumama)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas