Кондензована млека имају двоструко више грама угљених хидрата, протеина и масти, осим редукованих масти и сорти без масти и већи садржај минерала
Кондензовано млеко је иначе конзервирано млеко, гушће него обично, не заслађено и користи се за припрему одређених посластица или као додатак за кафу. Верује се да је настало још у 19. веку када су у Америци морепловци желели да млеко остане дуже свеже и траје, с обзиром да је лако кварљива намирница, дошли су на идеју да прокувају млеко.
Прочитајте још: ТО ЈЕ ОНА! Овако је Меган Маркл изгледала са црвенкасто смеђом косом (ФОТО)
Уопштено говорећи, кондензована млека имају двоструко више грама угљених хидрата, протеина и масти, осим редукованих масти и сорти без масти и већи садржај минерала. Имају више од 50% дневне вредности за калцијум, 15% дневних вредности за магнезијум и 18% дневних вредности за цинк. Док свеже млеко има 21% калцијума, 6% дневних вредности магнезијума, односно 8% дневних вредности цинка.
Прочитајте још: Маме и баке ОТКРИВАЈУ: Ово су три кардиналне грешке приликом кувања
За шта се користи кондензовано млеко?
Испијање кондензованог млека може бити од користи онима који покушавају да добију на тежини или повећају унос минерала. Недовољна тежина је фактор ризика за: инфекцију, деменцију, па чак и смрт. Ако покушавате да се угојите, желели би сте да то учините на здрав начин, како бисте избегли друге здравствене проблеме повезане са лошим навикама у исхрани.
Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА
Кондензовано млеко може вам помоћи да здравије добијете тежину због високе концентрације хранљивих материја и недостатка додатог шећера. Управо тај прекомерни шећер је повезан са развојем срчаних обољења и дијабетесом типа 2 када се конзумира прекомерно.
Припрема кондензованог млека?
Састојци за добијање 250 милилитара кондензованог млека:
- 1 литар пуномасног млека
- 300 грама шећера
Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?
У шерпу сипати млеко, додати шећер и промешати. На тихој ватри загрејати млеко док не прокључа, па кувати следећих 60-90 минута на врло тихој ватри. Мешање није потребно. С времена на време кашиком узети мало млека из шерпе, сипати на тањирић и сачекати да се охлади, да бисмо проверили густину и према томе одредили дужину кувања.
Прочитајте још: Шта СТИЛ ваше кухиње говори о ЛИЧНОСТИ? (ФОТО)
Током кувања подићи ће се пена, коју би требало сакупити кашиком и склонити. Када се првобитна количина буде смањила на количину од 500 милилитара, то је још један знак да смо завршили с кувањем. Хлађењем ће се кондензовано млеко још више згуснути. Када се млеко буде сасвим охладило, ставити га у стаклену посуду с поклопцем и чувати у фрижидеру. Рок трајања је месец дана.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ