Kondenzovana mleka imaju dvostruko više grama ugljenih hidrata, proteina i masti, osim redukovanih masti i sorti bez masti i veći sadržaj minerala
Kondenzovano mleko je inače konzervirano mleko, gušće nego obično, ne zaslađeno i koristi se za pripremu određenih poslastica ili kao dodatak za kafu. Veruje se da je nastalo još u 19. veku kada su u Americi moreplovci želeli da mleko ostane duže sveže i traje, s obzirom da je lako kvarljiva namirnica, došli su na ideju da prokuvaju mleko.
Pročitajte još: TO JE ONA! Ovako je Megan Markl izgledala sa crvenkasto smeđom kosom (FOTO)
Uopšteno govoreći, kondenzovana mleka imaju dvostruko više grama ugljenih hidrata, proteina i masti, osim redukovanih masti i sorti bez masti i veći sadržaj minerala. Imaju više od 50% dnevne vrednosti za kalcijum, 15% dnevnih vrednosti za magnezijum i 18% dnevnih vrednosti za cink. Dok sveže mleko ima 21% kalcijuma, 6% dnevnih vrednosti magnezijuma, odnosno 8% dnevnih vrednosti cinka.
Pročitajte još: Mame i bake OTKRIVAJU: Ovo su tri kardinalne greške prilikom kuvanja
Za šta se koristi kondenzovano mleko?
Ispijanje kondenzovanog mleka može biti od koristi onima koji pokušavaju da dobiju na težini ili povećaju unos minerala. Nedovoljna težina je faktor rizika za: infekciju, demenciju, pa čak i smrt. Ako pokušavate da se ugojite, želeli bi ste da to učinite na zdrav način, kako biste izbegli druge zdravstvene probleme povezane sa lošim navikama u ishrani.
Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA
Kondenzovano mleko može vam pomoći da zdravije dobijete težinu zbog visoke koncentracije hranljivih materija i nedostatka dodatog šećera. Upravo taj prekomerni šećer je povezan sa razvojem srčanih oboljenja i dijabetesom tipa 2 kada se konzumira prekomerno.
Priprema kondenzovanog mleka?
Sastojci za dobijanje 250 mililitara kondenzovanog mleka:
- 1 litar punomasnog mleka
- 300 grama šećera
Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?
U šerpu sipati mleko, dodati šećer i promešati. Na tihoj vatri zagrejati mleko dok ne proključa, pa kuvati sledećih 60-90 minuta na vrlo tihoj vatri. Mešanje nije potrebno. S vremena na vreme kašikom uzeti malo mleka iz šerpe, sipati na tanjirić i sačekati da se ohladi, da bismo proverili gustinu i prema tome odredili dužinu kuvanja.
Pročitajte još: Šta STIL vaše kuhinje govori o LIČNOSTI? (FOTO)
Tokom kuvanja podići će se pena, koju bi trebalo sakupiti kašikom i skloniti. Kada se prvobitna količina bude smanjila na količinu od 500 mililitara, to je još jedan znak da smo završili s kuvanjem. Hlađenjem će se kondenzovano mleko još više zgusnuti. Kada se mleko bude sasvim ohladilo, staviti ga u staklenu posudu s poklopcem i čuvati u frižideru. Rok trajanja je mesec dana.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU