Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 савета за одвикавање од кафе: Замените је овим напитком

Важно је да одвикавање од кафе буде постепено

1716808053_shutterstock_492832387-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кафа је један од најпопуларнијих напитака, сматра се да скоро три четвртине Американаца пије кафу на дневној бази, пише Реал Симпле.

Али колико год волимо кафу, она може да има и неге негативне ефекте.

Потенцијални недостаци испијања кафе

Док неки људи могу без проблема пити кафу у умереним количинама, они који су осетљивији на кофеин могу се суочити са бројним нежељеним ефектима - чак и ако су конзумирали само малу количину.

Када неко конзумира више кофеина него што његово тело може да поднесе, то утиче на квалитет његовог сна.

- Ово би резултирало умором. Потребан вам је добар циклус спавања и пун ноћни одмор како би се ваше тело ресетовало и било спремно за следећи период буђења. Пошто је кофеин у кафи стимуланс, испијање неколико шољица дневно може појачати ваш одговор на стрес и потенцијално довести до повећане анксиозности - напомиње стручњак Пурди Бегдаче за Реал Симпле.

То такође може узроковати да неки људи доживе повећан број откуцаја срца или висок крвни притисак.

Корисни савети за успешно одвикавање од кафе

Чак и уз све предности одустајања од кафе, то је лакше рећи него учинити, посебно ако вам је испијање кафе вец́ дуже време свакодневна навика.

Слушајте своје тело

 Стручњаци наглашавају важност постепеног смањивања кафе.

- Најважније је да слушате своје тело - каже Пурди.

Ако желите да смањите количине кафе које пијете, али нисте сигурни одакле да почнете, почните тако што ћете смањити количину кафе коју пијете сваки дан (рецемо са две шољице на једну шољицу), затим пијте кафу ређе ( сваки други дан), смањите садржај кофеина.

Пробајте чај

Не заборавите да кафа није једино кофеинско пиће.

- Ако желите да одустанете од кафе, али не можете без кофеина, покушајте да замените кафу чајевима са кофеином, као што су црни чај, зелени чај или мача.

Замените ритуал

Ово може бити посебно изазовно ако обично одвојите неколико минута за себе док пијете јутарњу кафу, пре него што се позабавите остатком дана. Решење је да наставите своју рутину са нечим другим осим кафе са кофеином у шољи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas