Цимет је богат антиоксидансима и другим корисним једињењима, а сада је период када га највише конзумирамо
Цимет је зачин који је цењен због својих корисних својстава хиљадама година. Прави се од унутрашње коре дрвета познатог као Циннамомум. Настаје сечењем стабљика стабала цимета, затим се извлачи унутрашња кора и уклањају дрвенасти делови. Када се осуши, формира траке које се увијају у ролнице, које се називају штапићи цимета. Ови штапићи се могу самлети да би се формирао прах цимета. Користи се још од старог Египта, а некада је био ретка врста зачина и изузетно вредан, па се сматрао поклоном за краљеве.
Корисност цимета
Сада је цимет приступачан и широко доступан. Налази се као састојак у разним намирницама и рецептима. Изразит мирис и укус цимета су последица уљаног дела, који је веома висок у једињењу циметалдехида, а научници верују да је ово једињење одговорно за већину моћних ефеката цимета на здравље и метаболизам пише Хеалтхлине.
Прочитајте још: Стигле су МАНДАРИНЕ: Шта све садржи многима омиљени цитрус?
Обилује антиоксидансима
Антиоксиданси штите тело од оксидативног оштећења изазваног слободним радикалима, а цимет је пун моћних антиоксиданата, укључујући полифеноле.
Може да има антиинфламаторна својства
Упала је невероватно важна, јер помаже вашем телу да реагује на инфекције и поправи оштећење ткива. Међутим, упала може да постане проблем када је хронична и усмерена против сопствених ткива вашег тела. Студије показују да овај зачин и његови антиоксиданси имају снажна антиинфламаторна својства, преноси Хеалтхлине.
Прочитајте још: Магична КРУШКА: Ево зашто се ова воћка вековима користи у НАРОДНОЈ МЕДИЦИНИ (РЕЦЕПТИ)
Помаже у снижавању нивоа шећера у крви
Цимет је добро познат по својим својствима снижавања шећера у крви. Осим благотворног дејства на инсулинску резистенцију, цимет би могао да снизи шећер у крви кроз неколико других механизама. Прво, показало се да цимет смањује количину шећера која улази у ваш крвоток након оброка. То ради ометањем бројних дигестивних ензима, што успорава разградњу угљених хидрата у вашем дигестивном тракту. Друго, једињење у цимету може опонашати ефекте инсулина како би побољшало унос шећера у ћелије.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ