Мушмула јача јетру и бубреге, поправља крвну слику, отклања болове у леђима и коленима. Препоручује се и код вртоглавице, инфекције усне дупље, чак и против импотенције.
Једите их што чешће. Овај слатки плод сматра се природним леком против прехладе, упале крајника и дисајних тегоба. Природа је удесила да мушмула сазрева управо у време када се повећава број респираторних инфекција.
Прочитајте још: ЧАЈ ОД РУЗМАРИНА за јачи имунитет: Колика је његова моћ
Мушмула има снажна противупална дејства, а осим за здравље дисајних путева, користи се и за бољи рад црева и успешно елиминише надутост. Пектин, односно дијетална влакна из мушмуле могу да снизе ниво масноћа у крви, као и да зауставе дијареју.
Ублажава остеопорозу и чува вид, добра је за бубреге.
Студије су доказале ефикасност мушмуле у ублажавању прогресије остеопорозе, као и за очување вида. Наиме, мушмуле смањују ризик од катаракте и дегенерације жуте мрље.
Мушмула има диуретичко својство и помаже излучивање соли мокраћне киселине, што смањује ризик од гихта и камена у бубрегу.
Прочитајте још: Нежан и скроман, а јача КОСТИ више од млека!
Осим плода користе се и цвет и лист, који се бере у пролеће. Суше се на ваздуху, кора дрвета се скида у пролеће или у јесен.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ