Mušmula jača jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, otklanja bolove u leđima i kolenima. Preporučuje se i kod vrtoglavice, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.
Jedite ih što češće. Ovaj slatki plod smatra se prirodnim lekom protiv prehlade, upale krajnika i disajnih tegoba. Priroda je udesila da mušmula sazreva upravo u vreme kada se povećava broj respiratornih infekcija.
Pročitajte još: ČAJ OD RUZMARINA za jači imunitet: Kolika je njegova moć
Mušmula ima snažna protivupalna dejstva, a osim za zdravlje disajnih puteva, koristi se i za bolji rad creva i uspešno eliminiše nadutost. Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju.
Ublažava osteoporozu i čuva vid, dobra je za bubrege.
Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze, kao i za očuvanje vida. Naime, mušmule smanjuju rizik od katarakte i degeneracije žute mrlje.
Mušmula ima diuretičko svojstvo i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od gihta i kamena u bubregu.
Pročitajte još: Nežan i skroman, a jača KOSTI više od mleka!
Osim ploda koriste se i cvet i list, koji se bere u proleće. Suše se na vazduhu, kora drveta se skida u proleće ili u jesen.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU