Хронолошки сат не можемо да спречимо, али наука нам све више показује да можемо да утичемо на темпо.
Одржавање здраве исхране један је начина да донекле успоримо старење. Да би храна заиста направила разлику у здрављу и изгледу морамо да је једемо редовно како би имала утицаја.
Које намирнице могу да се боре против превремених знакова старења:
Боровнице
Боровнице су одличан извор витамина Ц, влакана и садрже много антиоксиданат. Истраживања кажу да чувају когнитивне функције, позитивно делују на здравље срца. Њихова дубоко плава боја потиче од антоцијанина, кључног антиоксиданса.
Ораси
Нова студија је открила да су жене које су у средњим годинама редовно конзумирале орахе имале вец́е шансе да здравије остаре у поређењу са онима које нису јеле орахе. Ораси такође играју важну улогу у здрављу срца., помажу у управљању здравим крвним притиском и садрже обиље протуупалних фитохемикалија.
Прочитајте још: Богати су витамином Е, позитивно утичу на притисак, мало калорија... Зашто БАДЕМИ треба да се нађу на нашем тањиру?
Чај
Друго највише конзумирано пиће на свету, поред воде, садржи бескрајне предности против старења. Чај хидрира и испуњен је антиоксидансима за борбу против упала познатим као фитохемикалије.
Пасуљ
Пасуљ је једна од ретких намирница која обухвата две категорије хране: угљене хидрате и протеине.
Крушке
Већи унос флавонола у исхрани који се налази у крушкама, лиснатом зеленилу, броколију, поморанџама, парадајзу, пасуљу, маслиновом уљу и чају повезан је са смањеним ризиком од развоја деменције повезане са Алцхајмеровом болешц́у.