Уколико сте гладни током вечерњих часова, тахини намаз и интегрални хлеб су сјајно решење
![1690982365_shutterstock_2165001661-1-.jpg](/cache/images/1/b/9/c/8/1b9c81a13f55804444e7e1f9a78458030f12f25d.jpg)
Тахини паста, или намаз од сусама, заступљен је у медитеранској кухињи. У питању је веома здрава намирница, која је минерална, витаминска и антиоксидантска бомба. Поред обиља гвожђа, бакра и магнезијума, витамина Е и Б, садржи сесамин, који је задужен за детоксикацију организма.
Доносимо вам овај савршен рецепт који ће бити саставни део скоро сваког оброка и намаз који ће моћи да замени многе дуруге, мање здраве намазе, за вечеру уз чашу млека. Спрема се од само два састојка а за његову припрему неће вам требати више од три мунута.
Састојци:
200 гр сусама (мој је интегрални, па је тамнији)
20-30 гр маслиновог уља (или уља од сусама)
по укусу соли (може и без)
Припрема
Сусам ставити у већи тигањ са дебелим дном, па га пропећи насуво на средње јакој ватри до златно- браон боје. Стално мешати и никако не дозволити да семенке прегоре иначе ћете добити горак и на око ружан тахини. Склонити са ватре и одмах преручити у други шири и плитак суд да се сусам више не пече.
Убацити сусам у блендер (или сецко, важно је да су оштри челични ножеви) и ситно га самлети да почне да се лепи на странице суда. Додати мало уља, па поново миксати, додавати још уља и са зидова суда у коме миксамо лопатицом скидати налепљену масу и враћати да се све још лепо сједини до жељене густине.
По жељи посолити и промешати још мало (волим гушћи због мазања на хлеб, а уље увек могу накнадно да додам). Готов тахини сипати у теглицу и чувати у фрижидеру.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ